Intressant fråga. Man vet att koncentrationen av olika ämnen i svampars fruktkroppar kan variera mycket mellan individer. Och vissa svampars förmåga att bilda mykotoxiner (svampgifter) är beroende av den omgivande miljön. T ex kan Penicillium roquefortii, en mögelsvamp som används vid tillverkning av ädelost, innehålla farliga halter av olika mykotoxiner om den växer på kolhydratrikt substrat såsom t ex ensilage.
Jag känner tyvärr inte till någon utförlig forskning vad gäller mykorrhizasvampars produktion av olika giftiga ämnen.
Fruktkropparna består ju av mycel, och eventuella gifter i fruktkropparna torde rimligtvis förekomma även i mycelet i marken.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.