0 392 visningar

7 svar

Grynskivlingar..

Michael Krikorev

30 sep 2007 kl. 22:14

Någon som är bra på att skilja Cystoderna terrei (cinnabarinum) från C. adnatifolium? I Nordic Macromycetes står det att terrei har cystider (står ej om det är cheilocystider, men det antar jag), och att adnatifolium saknar cystider.

I mossig granskog (men inslag av tall) hittade vad jag gissar är terrei, men jag har inte mikroskoperat dem än. Skickar bild senare (det verkar inte funka just nu). Någon som har kläm på dessa två arter? Finns det fler som är röda?

0

Michael Krikorev

30 sep 2007 kl. 23:32

0

Franco Matli

1 okt 2007 kl. 07:47

Det finns 2 arter Cystoderma som kan vara ganska lika makroskopisk.De skiljer sig mikroskopisk genom att terrei har tunna cheilo-och pleurocystider med kristaller i toppen och att granulosum saknar pleurocystider.

0

Franco Matli

1 okt 2007 kl. 09:18

Glömde C.adnatifolium som ska växa på kalkrik mark och saknar cystider

0

Michael Krikorev

1 okt 2007 kl. 12:40

Tack Franco. Jag har mikroskoperat dem nu. Hittar inga cystider alls på skivorna. Tycker inte färgen stämmer riktigt med de granulosum som jag har sett tidigare (de har varit brunare). Tycker att färgen mer stämmer med adnatifolium:
http://www.stridvall.se/fungi/gallery/Cystoderma/NIKA1523

Å andra sidan verkar granulosum kunna bli ganska röd i färgen också:
http://www.stridvall.se/fungi/gallery/Cystoderma/SV06_007

Så här har jag fattat skillnaderna:
C. terrei:
- Har cystider.
- Har orange-röda noppor på foten.

C. adnatifoium:
- Saknar cystider.
- Saknar orange-röda noppor på foten (istället vita?).
- Större fruktkroppar än terrei(?)

C. granulosum:
- Saknar cystider.
- Mindre röd än båda ovanstående.

Knepigt det här… Svamparna i min kollekt var inte speciellt stora, men de saknar cystider och har vita noppor på foten (förutom där jag har rört vid dem, där mörknar de snabbt). Kallar nog dem en osäker (cf) adnatifolium tillsvidare, och hoppas jag orkar kolla upp den närmare nån gång. 

Tack för hjälpen!

0

Mikael R

1 okt 2007 kl. 21:24

Här är vad svamguiden svarade vara Cystoderma adnatifolium, och jag tror att det är rätt.
Här i de sura jordarna i västra Götaland har visat sig finnas flera kalkgynnade arter; gråsvart kremla m.fl.
Även denna hittade jag i vår barrrskog med lövinslag (asp, ek, sälg, björk). Svamp är komplicerat!

Stor grynskivling

0

Anita S

1 okt 2007 kl. 22:05

Att det står i böcker att Cystoderma adnatifolium ska växa på kalkrik mark får man nog inte stirra sig blind på. I västsverige har vi hittat den flera gånger i sura marker.Det gäller även andra arter. Så står det t ex i svampböcker att Bankera violascens, grantaggsvamp, växer i mossig, kalkrik barrskog. Det verkar som om svampboksförfattarna skriver av varandra, om de inte vet säkert. Dessutom har vi hittat grantaggsvampen många gånger under tall.

0

Franco Matli

2 okt 2007 kl. 10:31

Fransmannen Pierre Roux i sin bok “Mille et un champinjons” som kom ut 2006, skriver att C.granulosum har skivorna fria medan hos C. adnatifolium är fästade vid foten,om det kan hjälpa dig.
C.granulosum har hittats också i vita och orange former.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone