Jag torkade en del blodsopp i varmluftsugn häromdagen. Tyvärr gick det inte att ha lägre temperatur än 75°C. Kanske därav färgen, eller? Men eftersom det inte riktigt räckte med ett par timmar i ugnen (med öppen lucka) fick de eftertorka på en uppspänd kökshandduk i rumstemperatur. Efter ett par dagar dök det upp något vitt på ytan. Mögel! tänkte jag. Men kan det vara något annat, t ex en saltutfällning som man ibland kan få på skinnskor? Känner någon till detta fenomen? Ska jag slänga svampen? Den luktar gott nu och jag kände inte någon mögellukt när det dök upp heller.
Torkad blodsopp
Hej,
Jag vet inte om det är mikroorganismer eller någon saltutfällning som ligger bakom det man kan se på bilderna. Själv skulle jag nog ha slängt dem om jag var osäker. Blodsopp och även andra soppar kan vara besvärliga att torka om man inte har en bra svamptork eller annan torkanordning. Dvs de torkar inte lika snabbt som tunnköttiga svampar såsom t ex trumpetsvampar och trattkantarell. Helst ska det inte dröja mer än 24 timmar innan svampbitarna är knastertorra, annars kan de börja bli dåliga och angripna av mögelsvampar och bakterier.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.