0 435 visningar

10 svar

Blommor och svamp

Irene A

11 okt 2007 kl. 11:11

Solvända ska tydligen kunna bilda mykorrhiza med svampar. Jag har lyckats artbestämma blomman här, men inte spindlingen.

Som ung är den blekgrå, skivorna likaså, och den har vitt velum. Sen blir hatten ganska snabbt brunorangefärgad (minns inte om den luktade något särskilt). Hatten är torr, och fast den inte är tydligt hygrofan, borde den höra till undersläktet Telamonia. Hattarna blir uppemot 8 cm breda. Bilden är förstås från Gotland.

Är det någon som möjligtvis känner till vilken art det kan vara?

0

Jan A

11 okt 2007 kl. 11:26

Cortinarius alcalinophilus, fläckig saffransspindling, är en art som bildar mykorrhiza med solvända.

0

Irene A

11 okt 2007 kl. 11:44

Fläckig saffransspindling låter som ett passande namn på svampen, ska kolla upp den arten.
Tusen tack, Jan!

0

Irene A

11 okt 2007 kl. 12:02

Nu har jag tittat på C. alcalinophilus. Det är en helt igenom gulfärgad Phlegmacium med kantad fotknöl och bruna velumlappar på hatten, så den kan det inte vara.
Tack i alla fall för tipset, finns det fler..?

0

Michael Krikorev

11 okt 2007 kl. 13:03

Det är tyvärr ingen klocka som ringer. Med sina ljusa färger och vita velum påminner dina svampar mycket om arter i Malachiusgruppen, alltså malvaspindling och närstående men jag tycker inte din stämmer riktigt med någon av de arter jag känner till.

0

Jan A

11 okt 2007 kl. 14:48

Här finns rätt undersläkte, kalk och Helianthemum:

Lindström, H. & Soop K., 1999: Quelques petits Telamonia calciphiles — Journal des JEC 1: 40-60.
A series of small calciphilous Telamoniæ. Seven Cortinarius from subgenus Telamonia, of which five are new, are presented, principally from two Scandinavian habitats, namely calcareous, sandy pine forests and frondose pastures. We describe two taxa from the latter biotope which seem to form mychorrhiza with Helianthemum.
Les taxons suivants sont décrits et illustrés par des photos en couleur :
 Cortinarius andræe Lindström (sans photo)
 Cortinarius anomalellus Soop
 Cortinarius anomalus (Fr.:Fr.) Fr. subsp. campestris Soop
 Cortinarius bayeri (Vel.) Reumaux & Moënne-Loccoz
 Cortinarius coleoptera Lindström & Soop
 Cortinarius melitosarx Soop
 Cortinarius roseipes (Vel.) G. Garnier

0

Anita S

11 okt 2007 kl. 16:29

Är det säkert att en svamp, som växer vid en solvända bildar mykorrhiza med just den arten?
Varifrån kommer förresten uppgiften att Cortinarius alcalinophilus, fläckig saffransspindling, bildar mykorrhiza med solvända? Första gången den hittades i Sverige växte den i en bokskog på skalgrus i Bohuslän. Och ädellövskog på kalk förefaller vara dess biotop.
Beträffande arten på din bild, Irene, har jag inget bra förslag, men det finns ju många att välja på. Michaels förslag - C. malachius, malvaspindling, tror jag inte på. Den har visserligen vitt velum, men är enligt min erfarenhet en ren sur barrskogsart. Dessutom är den mycket knubbigare och blir inte så roströd ens som gammal. Delvis påminner den om en C. hinnuleus. Finnarna forskar kring denna art, som tydligen kan delas upp i flera, men jag vet inte, om någon av dem kan växa under tall på kalk.

0

Jan A

11 okt 2007 kl. 17:14

Uppgiften finns i artdatabankens faktablad:

http://www.artdata.slu.se/rodlista/Faktablad/cor_alca.PDF

Där står bl.a.:
“Ekologi.  Arten bildar mykorrhiza med ädellövträd och hassel, och sällsynt även med
solvända (Helianthemum nummularium). Man finner den i ädellövskog, örtrika betesmarker,
hässlen, torrbackar och gärna i bryn och varma lägen i extensivt betade mosaikmiljöer.”

0

Hans v E

11 okt 2007 kl. 17:49

Lustigt. Jag läste just i ekologiska katalogen i går att Cortinarius alcalinophilus går med solvända! Det var när jag bestämde en C. olearioides från Djurgården (Stockholm).

0

Hans v E

11 okt 2007 kl. 17:52

Oj då. Den hade redan kommit i fråga.

0

Irene A

12 okt 2007 kl. 08:54

Den här svampen har gäckat oss i flera år på Gotland, så den här gången hade jag gett mig sjutton på att ta en ordentlig kollekt och få den riktigt undersökt, men pinsamt nog blev den kvarglömd i år också.  De år som den går till, förekommer den i så stora mängder att den inte går att missa, därför hoppades jag bara att någon kände igen arten.

Om den bildar mykorrhiza med solvända, går inte att säga tvärsäkert. Även om det finns tallbarr på bilden, är i alla fall avståndet till tallarna för avlägset. Svampen fanns överallt i området, och den enda gemensamma nämnaren var fläckarna med solvända som de växte i. Jag skulle inte ens utesluta att den är en förnanedbrytare, precis som jag misstänker att den bleksporiga spindlingen är.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone