0 814 visningar

17 svar

En svampkännare

Lena M

12 okt 2007 kl. 07:59

ifrån Lund tror att den dåliga säsongen beror på för mycket regn.

“Att svampmycelet saknat det syre som krävs för att bilda fruktkroppar”. Citat

Men det kan ju inte stämma, i mellansverge har det ju varit för torrt. Det regn som kommit har varit alldeles för lite och till de har det blåst mycket.

Vad har ni för teorier, varför blev det ett så dåligt svampår, undantaget norrland som verkar haft störst tur?

0

Anne-Marie

12 okt 2007 kl. 08:11

Hej Lena!
Det kanske var Norrlands tur i år :) ,eftersom 2006 var minst sagt ,uruselt!

0

Lena M

12 okt 2007 kl. 08:17

Ja, det är er väl unt och jag har så jag klarar mig. Men det är ju själva letandet som är intressant, tycker inte det är kul att komma till platser där man bara håvar in.
Det jag tycker är tråkigt med den här säsongen är väl att så många arter har uteblivit, ex.vis blodriskorna, smörsoppen och sotvaxing, men, men nästa år så :o)

0

Mattias Andersson

12 okt 2007 kl. 08:43

Jag tror du har rätt, Lena. I stockholmsområdet har det varit för torrt och blåst. Sommaren var solfattigare än normalt, och därför har man felaktigt uppfattat sommaren som “dålig” (=regnig). Samtidigt som det regnat mycket i andra delar av landet kunde man få intrycket att det regnat mycket, men det är en felaktig känsla åtminstone i mellansverig.

0

Jonnie

12 okt 2007 kl. 14:21

“Svampkännaren från Lund” pratar i den berömda nattmössan,,  de marker jag plockar svamp i ligger ibland i månader under vatten.
Ock där ser jag så gott som varje år hur svampen återkommer trots att det ibland stått en halvmeter vatten över svampstället,

Den tesen stämmer naturlitvis inte alls, skulle ju isåfall betyda att det inte skulle finnas svamp i våtmarker, det uttalandet lär han ångra.
Nä i år är det andra faktorer som spökat, JAG tror att det varit för torrt i den avgörande perioden i Juli samt att det varit på tok för lite värme (speciellt för Karl-Johan, som lyser helt med sin frånvaro hos oss…(jag är ju förstås ingen svampkännare :)..

0

Evus

12 okt 2007 kl. 14:38

Jag tror på för lite regn.

Här i Stockholmstrakten har det inte funnits en endaste svamp i skogarna under sommar/höst, men nu efter att det satt igång att regna så ploppar svamparna upp.

Sen kanske det har med värme att göra också.....

0

Joachim Krumlinde

12 okt 2007 kl. 16:31

Men i Skåne har vi minsann inte uppfattat sommaren felaktigt som regnig. Juli började med skyfall och regnet fortsatte hela månaden ut och halva augusti. Trots det blev svamptillgången mycket sämre än normalt och inte förrän mot slutet av september började det ta sig. Så fick vi plötsligt massor av svamp och det varade ungefär en månad. Nu verkar det ta paus igen ett slag.

Teorin att det blev för mycket vatten och för lite luft styrks av att den sämsta svamptillgången var på lerjordar medan de lätta sandjordarna klarade sig bättre.

0

b

12 okt 2007 kl. 16:41

Jag läste någonstans att nederbördsmängden under sommarmånaderna varit helt normal i Sverige i år. Och i så fall måtte det varit rejält torrt på sina ställen eftersom det regnade osannolika mängder i Skåne från mitten av juni och framåt.

0

GretheF Skåne

12 okt 2007 kl. 17:17

KJ vill ha MYCKET varme omkrig 25 och varma nätter också jag tror den teori stämmer

0

Evus

12 okt 2007 kl. 19:12

Jag har också hört att KJ vill ha varmt. Därför är det så konstigt att man, även jag här i Botkyrka, har hittat nu, bara för några dagar sedan. Och du Lena hittade igår, i Gästrikland. Det har inte varit varmt om nätterna.

Ja det är lite underligt med allting.

0

Ola H

12 okt 2007 kl. 19:55

Vad gäller Karl-Johan så visst kan man spekulera. Men svaret på gåtan om när Karl-Johan behagar visa sig kan vi lika gärna titta i stjärnorna efter. Jag påstår att raden med faktorer som måste samverka är så lång att en mänsklig hjärna aldrig kommer att kunna se sambandet för egen maskin. Möjligen med hjälp av datorer. Säkert är temperatur en del av svaret men tesen att det skulle varit för kallt i höst kan jag ta död på. 1993 plockade drygt 1000 kg knoppar på 20 intensiva dagar i augusti-september. Dagar som var extremt regniga och kalla. Jag minns tydligt vilken klädsel jag hade.

0

Irene A

13 okt 2007 kl. 11:12

En svampkännare i Lund har naturligtvis det berömda skåneperspektivet(!), och ärligt talat har väl svampsäsongen inte varit dålig där, den inföll bara tidigare än vanligt.
De stora nederbördsmängderna i juni resulterade i mängder av svamp redan under juli månad. I varje fall såg det så ut i rapporterna här på Svampguiden…

En normal svampsäsong i Skåne brukar kanske infalla senare på hösten, men det beror ju på att höstregnen vanligen kommer senare. Att vissa arter uteblir eller blir fåtaliga, kan också bero på att de hade en rejäl urladdning med fruktkroppar året innan, och behöver något år på sig att komma igen.

Mycket fukt och värme gör också att fruktkropparna lättare bryts ner (med hjälp av bakterier och andra parasiter) redan innan de tittat upp. Då är snabbväxande arter som soppar särskilt utsatta, medan kantareller och trumpetsvampar har större motståndskraft.

0

buffy

13 okt 2007 kl. 16:02

Det är sant att svampsäsongen varit synnerligen god här i Skåne, med avseende på olika slags kantareller. Det är de andra svamparna som har saknats, men vad gäller just KJ så brukar ju inte tillgången på KJ vara särskilt god här ändå. Förra året verkar ha varit ett undantag, och då var ju sommaren (juli) verkligen varm.

0

;a

13 okt 2007 kl. 18:35

Flear av kommentarerna antyder just det jag försöker säga, nämligen att skyfall i skåne och småland gav en tidig svampsäsong i samband med regnen, men i stockholmstrakten hade vi inga skyfall, ganska mycker regn alldeles i början av säsongen i och för sig och då kom också lite svamp, men sen kom allt av sig…

0

;a

13 okt 2007 kl. 18:35

Flear av kommentarerna antyder just det jag försöker säga, nämligen att skyfall i skåne och småland gav en tidig svampsäsong i samband med regnen, men i stockholmstrakten hade vi inga skyfall, ganska mycker regn alldeles i början av säsongen i och för sig och då kom också lite svamp, men sen kom allt av sig…

0

a

klas jaederfeldt

13 okt 2007 kl. 19:54

vi har inte haft mycket regn i sthlm, knappt något, det har varit mulet och småregnat (inte många mm.) dagen efter har det blåst och allt torkat bort, många har säkert uppfattat det som enregnig sommar o hörs eftersom det varit så lite solsken. hörde av en bonde i järnatrakten som håller på att täckdika (lägga ner rör) att 1,5m ner är det så torrt att grävskopan fastnar (rena betongen)

0

a

Joachim Krumlinde

14 okt 2007 kl. 16:40

Nej, jag har försökt säga att regnen i Skåne gav en dålig svampsäsong.

0

a

GretheF Skåne

14 okt 2007 kl. 16:47

Jag håller med dig inte mycket att hitta och KJ har inte synts till utom några enstaka rutna ex.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone