Hej
Hittade mängder av gula riskor med exakt samma utseende som läckra riskor, leopardmönstrad fot, etc, men Gula, och med gul saft. Har för mig att jag förra året även hittade en variant med vinröd saft, men ändå -GUL??? Är de ätbara eller inget att ha? Avkoksbara?
Det låter som om du har hittat svavelriska (Lactarius scrobiculatus). Den växer gärna i fuktig granskog och på näringsrik mark.
Den gula riskan med vinröd saft som du hittade förra året kan vara gulriska (L. repraesentáenus)a) Den brukar också vara fransig på hatten. Växter oftast i fuktig gran- och björkskog.
Båda dessa riskor har vit saft, men saften oxiderar direkt med kontakt till luften och blir gul resp lila.
Tyvärr är ingen av dessa svampar klassade som matsvamp, utan som oätliga.
Länkar till bilder:
Svavelriska
http://grzyby.strefa.pl/foto04/lactarius_scrobiculatus.jpg
Gulriska
http://www.mtsn.tn.it/russulales-news/illustrations/682_Lactarius_repraesentaneus_pho_1.jpg
och
http://www.ifrance.com/deneyer/lactarius_repraesentaneus_(yd)_2.jpg
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.