Hej, har hittat denna svamp på några ställen under de senaste veckorna när jag letat kantareller hemma i Mölnlycke. har hittat den på olika marktyper, på en stig i granskog, på en skogsväg mellan hjulspåren (bilden), mitt i en blandskog på en liten rådjursstig. Unga exemplar är vita i köttet, som är marmorerat, äldre är lite gulbruna. Den luktar svamp(!) och smakar svamp men lite skarpt, något beskt. Är det nån form av tryffel? Bilder: http://www.emedia.se/joakim/svamp.html
Det är stjärnhovstryffel (Choiromyces venosus) du har hittat! Känns igen på det ljusa marmorerade svampköttet. Den är ätlig men inte lika god och dyrbar som de “äkta” tryfflarna (Tuber). Kan användas som krydda, t ex tunt skivad eller riven på rivjärn i sås eller soppa. Har för mig att Klas Jaederfeldt nångång bjöd på aromsmör gjort på stjärnhovstryffel, vilket inte var så dumt. Använd bara ex som inte har börjat mörkna för mycket, då de börjar mogna kommer den starka doften som av vissa upplevs som god och andra som äcklig.
Vill bara lägga in ett litet frågetecken här efter lite mejlväxling med Klas Jaederfeldt… Marmoreringen som du beskriver i texten syns inte på bilderna så tydligt. Om du har närbilder på de unga genomskurna svamparna där man ser marmoreringen tydligare så skulle man kunna utesluta ex hartryfflar (Rhizopogon) som till det yttre kan vara snarlika och är oätliga.
Hartryfflar har ingen eller otydlig marmorering hos unga fruktkroppar:
http://www.naturamediterraneo.com/Public/data/Gruppo%20sicano/200412518357_DSCN8836.JPG
http://www.naturamediterraneo.com/Public/data/Gruppo%20sicano/200412518341_DSCN8831.JPG
http://www.naturamediterraneo.com/Public/data/enzo/20054685245_Dscn5244roseolus.jpg
Medans stjärnhovstryfffeln har tydligare marmorering:
http://www.nahuby.sk/images/atlas/bielohluzovka_obycajna2.jpg
http://www.bio-forum.pl/messages/2/1613.jpg
http://www.dgfm-ev.de/www/de/img/pdj/2001/pdj_2001_gr.jpg
http://varganj.sbnet.hr/images/001192.jpg
http://www.br.fgov.be/SCIENCE/COLLECTIONS/HERBARIUMS/FUNGI/GALLERY/ICOMAR/98080501.html
Hej Joakim, ja du har nog rätt att det är en hartryffel, förmodligen gulbrun hartryffel (Rhizopogon luteolus). Jag tar tillbaka min tidigare så självsäkra artbestämning.. Visserligen ser man att köttet är marmorerat på närbilden, men stjärnhovstryffeln ska ha en tydligare marmorering med större vindlingar. Den brukar också vara större (5-15 cm) än hartryffeln (2-8 cm).
Tack Klas Jaederfeldt för påpekandet!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.