0 4272 visningar

16 svar

Gallsopp

Linda Eriksson

1 sep 2005 kl. 14:32

Är det verkligen så att man väldigt lätt blandar ihop karl-johan med gallsopp? Är rädd att jag förstört den svampen jag fryst in då...Är det någon som har ngt bra tips på hur man lättast undviker att plocka en gallsopp?

0

Ann-Marie

1 sep 2005 kl. 14:39

Hej!
Smaka på den. Du känner direkt om det är en gallsopp. Den smakar väldigt starkt.

0

Linda

1 sep 2005 kl. 14:48

Problemet är att jag skurit ner svampen, förvällt den o fryst inte den o så läser jag det här nu o ser bilder, kan man se skillnad på när svampen är förvälld tro?

0

Tommy K

1 sep 2005 kl. 14:51

Egentligen är det ganska lätt att skilja en gallsopp från Karl Johan, åtminstone om gallsoppen är lite utvuxen. Studera några exemplar noga och kolla i arkivet här så kommer du att kunna skilja dem på metrars avstånd!

0

Tommy K

1 sep 2005 kl. 14:52

Du lär få svårigheter att skilja ut de beska bitarna om det är det du har tänkt dig. Sen kan man väl misstänka att KJ tagit smak av gallsoppen.
Men är du säker på att du fått med gallsopp??

0

Susann

1 sep 2005 kl. 15:08

Jag har samma problem jag har också fryst in savampen ilag med kantareller så nu är väl kantarellerna också förstörda. Jag har svårt att se någon skillnad på bilderna som finns i databasen faktiskt….

0

Mill

1 sep 2005 kl. 16:12

Mitt tips är också att smaka, efter att jag förra året blev så osäker och till sist nästan paranoid så jag slängde allt jag fryst in. Gallsopp smakar USCH!

0

Theresa WQ

1 sep 2005 kl. 19:32

Det finns två skillnader. Rörlagret hos gallsoppen har en vit-rosa ton - KJ har gul-grön. Det gäller “vuxna” exemplar, men också de unga kan ha en rosa skimmer.
Skillnad nr. 2
KJ har ett vit/ljust ådernät på ljusbruna foten, gallsoppen har ett brunt/mörkare nät på ljus fot.
Men som ni alla hänvisar till är smaken den helt avgörande skillnaden.
Theresa

0

Fia A

1 sep 2005 kl. 22:22

Hej, några gallsoppsfrågor:

1) Hur vanlig är gallsoppen egentligen? Har plockat KJ hela mitt 27-åriga liv och ALDRIG fått en fördärvad stuvning, trots att jag inte vet hur en gallsopp ser ut…

2) Om man nu i framtiden skulle få med en rackare, kommer man känna det på lagen/enstaka bitar när man förvällt och ska frysa in? Själv kan jag ju inte låta bli att smaska i mig några nävar direkt från stekpannan. Skulle man märka det då? Eller är det bara gallsoppsbitarna som är oaptitliga?

0

Bengt Sandh

2 sep 2005 kl. 00:33

Prata med svamparna! Ställ frågor!
Felet är att nästan ingen vågar prata med svamparna. Däremot pratar folk med hästar, hundar, katter, krukväxter och med sig själva. Men ingen som jag känner pratar med svamparna. Enda undantaget är jag själv.
Jag brukar fråga rakt ut utan krusiduller: Är du en Gall-Johan eller är du en Karl-Johan. Det kan jag säga dig, Linda, det finns inte många som är så ärliga som svampar. De ljuger aldrig!
Slutsats: Fråga svampen vad den heter. Detta knep har alltid funkat för mig och säkert även för dig.

LYCKA TILL!

0

Fia A

3 sep 2005 kl. 19:06

Tack Bengt, jag ska prova att fråga dem ;-) Men är det någon som kan svara på frågan om Gallsoppens smak dominerar i HELA stuvningen, eller endast de berörda svampbitarna?

0

Murklan

4 sep 2005 kl. 12:36

Hej Fia!
Jag har själv aldrig fått med någon gallsopp för jag tycker att den är ganska lätt att känna igen - om jag är det minsta tveksam så smakar jag bara på den och då vet man genast. Min granne däremot hade fått med Gallsopp när plockade Karl Johan. Hon gjorde en - som hon trodde - jättegod stuvning, men hennes gäster trodde att hon försökte förgifta dem.
Det verkar vara väldigt olika, olika år, med förekomsten av Gallsopp. I år har vi inte hittat mer än ett par stycken.

0

Jocke

6 sep 2005 kl. 18:41

Fixade nyss till en underbar gryta härhemma….men tji fick jag, har plockat mycket svamp så döm om min förvåning när jag för första ggn nu fått en gallsopp i burken =(...kan säga att hela min gryta smakade ruskigt illa efter detta.
Allt tog smak…starkt o beskt så det brändes på tungan

0

Affe

6 sep 2005 kl. 21:46

Smakade på en sist jag var ute och plockade, tyckte att smaken påminner om t-röd….
Lyckades få det i min kåsa en gång och sen var den obrukbar.

0

Cobran

7 sep 2005 kl. 12:46

Jag har först i år, efter ca 40 år i svampsvängen, faktiskt av ren nyfikenhet smakat på gallsopp. Usch…smak som T-röd luktyar var ingen dum liknelse!
Annars tror jag att jag har följt Bengt Sandhs råd…har nämligen alltid kunnat skilja på stensopp och gallsopp. Tycker nog inte de är speciellt lika heller, den jag provsmakade var faktiskt mer lik en björksopp!
Vad gäller förekomsten så tycker jag att den är ganska vanlig i bergig tallskog. I övrig terräng har jag nog inte sett den så ofta.

0

Ann-Marie

7 sep 2005 kl. 13:38

Det är väl främst dom små exemplaren som kan likna varandra.

0

bernadott 1

7 sep 2005 kl. 20:40

Är dom för små att prata förståndigt med så återstår väl endast att bita lite i dom.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone