0 424 visningar

8 svar

Tricholoma sp.

Franco Matli

24 okt 2007 kl. 09:48

För ett par veckor sen kom upp ett tråd med 3 bilder av en grå musseron. Tyckte att den var en intressant svamp och gick vidare med den.(se bilden)
Efter förfrågan till några experter på musseroner verkar den vara en mycket sällsynt musseron art, Tricholoma dulciolens Kytovuori.Den har en konstig lukt och något bitter smak.
Sporerna är små 4,5-5,5(6)µm. Troligtvis finns inte svampen mera men om man hittar den nästa år kunde man undersöka den mikroskopisk

0

Michael Krikorev

24 okt 2007 kl. 11:12

Med all respekt Franco, jag känner till Tricholoma dulciolens och detta är definitivt ingen dulciolens!

0

Johan

24 okt 2007 kl. 12:14

Efter sökning på nätet hittade jag denna bild på T. dulciolens.

http://www.swefungi.se/PAGES_PZ/Tricholoma_dulciolens.html

Den ser ju ganska annorlunda ut än bilden som hittas tidigare i inlägget. Kan det verkligen de båda vara samma art?

0

Michael Krikorev

24 okt 2007 kl. 12:53

Doftmusseron (Tricholoma dulciolens) är närbesläktad med goliatmusseron men är mindre i storlek och växer vanligen (alltid?) i mossiga kalkbarrskogar tillsammans med gran. Växer alltså i en helt annan miljö än goliatmusseronen. Bifogar en bild från Uppland i höstas.

Den beskrevs första gången i den finska tidsskriften Karstenia (1989) och det fynd som ligger till underlag för originalbeskrivningen är från Borgsjö i Medelpad 1984.

Det finns en bild och den omnämns i en artikel om svampar på tallhedar i Norrland i SMT:
http://www.svampar.se/bildarkiv/SMT_2006_3_Svampar%20pa%20norrlandska%20lavtallhedar.pdf

Jag tror att Peters mussseron hör till gruppen kring de grå, ringmusseron (T. cingulatum) eller närstående, men som Franco säger så är det svårt att göra en säker artbestämning utan mikroskopering och en närmare titt på svamparna.

Doftmusseron (Tricholoma dulciolens), Uppland 2007.

0

Geraldine Palm

24 okt 2007 kl. 12:56

Den bilden känner jag igen, samma som i gissa svamparna del 6!

0

Hans v E

24 okt 2007 kl. 13:02

Jag har också doftmusseronen några hundra meter från min bostad i Upplands Väsby.

0

Johan

24 okt 2007 kl. 13:09

Verkar som att även experter kan göra tydliga felbestämmningar, alltid en tröst för oss noviser:-)

0

Karin

24 okt 2007 kl. 19:56

Fina bilder!

0

Franco Matli

24 okt 2007 kl. 22:17

Svampguiden finns också för att experterna kan få hjälp av varandra med artbestämming. Det finns ingen som kan alla svanmpar som finns i våra skogar.Om vi utesluter dom som man kan bestämma med hjälp av synen,doft och smak finns det tusental som behöver mikroskoperas för att kunna skilja dom.Jag var interesserad av musseronen i bilden och frågade vidare (det finns flera svampforum i Europa) eftersom jag inte hittade svampen i min litteratur och jag inte kände det. Förslaget som jag fick visade sig vara fel tack vare Michael.Resultaten är att jag fortfarande inte vet vad är det för svamp,bara att det är en musseron.
Det är klart att ibland man är inte överens, bilderna kan också skicka oss på fel spår.Därför vi vill gärna ha mera info av dom som har hittat svampen och inte bara en bild.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone