0 1684 visningar

16 svar

Torkad svamp

Mira

24 okt 2007 kl. 14:21

Hej!
Någon som vet hur länge svampen skall ligga framme för att bli ordentligt torr. Torkade kantareller och la i plastburk. När jag kollade på dem dagen efter var de något mjuka igen, kändes inte helt hygieniskt. Speciell burk som skall användas? Mörkt?

Mira

0

lilla my

24 okt 2007 kl. 14:59

Jo, det där har jag också varit med om, men det har aldrig varit något fel på svampen fast den kännts mindre än knastertorr… vet nån av stjärnorna vad det handlar om? har dem i slutet kärl i skåpet ovanför kylskåpet, där är det både varmt och torrt.

0

Marit D

24 okt 2007 kl. 15:17

Ingen expert direkt men varmt tror jag inte på för då kan ju den lilla fukt som finns kvar i svampen, visserligen tränga ut ur svampen men inte ta vägen någonstans så i värsta fall kanske det blir kondens i plastburken med därpå följande mögel eller liknande.
Torrt, mörkt och inte över rumstemperatur tror jag på och förpackning där inte fukt kan tränga in.

0

Sofia, Skåne

24 okt 2007 kl. 16:12

Jag följer Francos tips, svampen ska vara så torr att den går att smula sönder mellan fingrarna. Bakterier behöver vatten för att växa. Om svampen är snustorr, kan de inte växa. När svampen är snustorr, ska den förslutas i en burk och locket ska dras åt så hårt man kan, för att fukten inte kan komma in. Om man gör så, håller sig svampen fin i flera år. Allt enl Francos tips. :)

0

Linda E

24 okt 2007 kl. 16:29

Svampen måste vid förvaring va snustorr och jag brukar då förvara den i glasburk ist för plastburk.

0

sonja

24 okt 2007 kl. 17:38

Håller med Linda, ingen förvaring i plastburk. Det ska vara glas.
Mörkt, torrt och lite svalt. Det har jag lärt mig av de gamla svamprävarna.

0

Birgit

24 okt 2007 kl. 21:57

Mira.
Jag har råkat ut för detta också.
Har då lagt svamparna på en plåt och satt ugnen på lägsta värme “varmluftsugn” (fungerar säkert med vanlig ugn också ).Ugnsluckan halvöppen. Det behövs bara nåra minuter, sen är de snustorra. Lägg i glasburk och du har inga problem längre.

0

"JAS"

24 okt 2007 kl. 22:03

Tja, om man konserverar svamp så använder man konserveringsburkar för att det skall fungera bra, så jag använder konserveringsburkar för torkad svamp åxå och då funkar det, dvs om svampen är riktigt torr när man lägger den i burken och någon exakt tid finns väl inte utan när den är torr så är den torr och alltså inte halv torr eller sisådär utan bara torr som fnöske!

0

Birgit

24 okt 2007 kl. 22:21

JAS.
De svampar jag har torkat har varit snustorra , men trots det, när jag efter någon dag kollat,så
är de lite mjuka.Det bör ju räcka med glasburkar med tätslutande lock. Konserveringsburkar är väl OK , men de blir väl inte bättre än vanliga glasburkar om man inte
kör med koserveringsmetoden, och det gör man ju inte med torkade svampar.

0

Janne "JAS" Svensson

24 okt 2007 kl. 22:29

Jo, har du en felfri konserveringsburk med gummiring är denna säkrare en en med skruvlock. Och så när du har torkat svampen så i med den i burken omedelbart inte 5 - 10 min i köket eller så i med den i burken omdelbart och är den riktigt torr när du lägger den i burken så fortsätter den att vara torr om nu inte burken “läcker”.

0

Birgit

24 okt 2007 kl. 23:08

Kvaliten på dagens konserveringsburkar är nog inte alltid den bästa, men för att förvara torkad svamp behövs det det nog inte sådana. Det räcker med vanliga glasburkar med tätslutande lock.Problemet här var ju svampar som inte var riktigt torra och det gav jag ju ett tips på.

0

"JAS"

24 okt 2007 kl. 23:13

VI gick om varandra lite i inlägget men jag vidhåller ändå vad jag sa i mitt inlägg, att K-burkar är bättre än skruvlocksburkar, min erfarenhet!

0

Birgit

24 okt 2007 kl. 23:23

Köp bara inte de konserveringsburkar de har på Cirygross, med vit ring och vita keramiklock.De läcker som ett såll.

0

"JAS"

24 okt 2007 kl. 23:33

Nej tusan heller, jag kör med ett Italinskt fabrikat i rent glas har inte namnet i huvudet just nu, har torskat på en del andra tillverkare som inte funkat, köpte 10 burkar fraska för en del år sedan alla läckte (Ö&B) blev galen, fick pengarna tillbaka. jag har snackat om detta på en tidigare tråd för några veckor sedan, den handlade om just konservering.

0

Babsan

25 okt 2007 kl. 01:11

Konstigt med glasburkar!!! När “Svamp i Norr"säger att det går minst lika bra att förvara dom i plastpåse.Ja,vad ska man göra å vad ska man tro på...

0

Norma nö skåne

25 okt 2007 kl. 06:06

Nä man behöver ingen konserveringsburk till torkad svamp verkar överdrivet.Det går bra med glasburk eller tät plastpåse.Svampen måste bara vara riktigt torr när du sparar den.Antagligen har det funnits lite fukt kvar i svampen eftersom den mjuknat igen.

0

Marit D

25 okt 2007 kl. 08:23

När man köper torkad svamp i butiken är de ju förpackade i plast eller celofan och det verkar ju hålla torkan bra.
Själv har jag förvarat dem i papperspåsar tidvis och de har kvar samma torrhet och arom flera år efteråt.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone