Nej, inte alla.
De vanligaste sopparna (i mellansverige i alla fall) är björk- asp- och tegelsopp.
Dessa är tämligen lika som unga men ev. förväxling har inen betydelse för matvärdet.
viktigare är att lära sig gallsoppen, som är otroligt besk och oätlig. En sådan i grytan och maten är förstörd!
Stensopparna, Karl-Johan i folkmun, är läckra och så även brunsoppen. Den sistnämnda blånar vid brytning, stensopparna har vitt kött. Här kan möjligen soppar med röda och orangefärger och blånande kött vara eldsopp, och om dess ev. matvärde tvistar de lärde.
Inget för en nybörjare tycker jag nog, då det dessutom finns en giftig art med liknande egenskaper, djävulssoppen, som tydligen endast är vanlig på Gotland.
Andra goda soppar är smörsoppen, som ska befrias från sin hatthud innan den går ner i korgen, samt sandsoppen, som är gulbrun med blånande kött. Dessa växer oftast i barrsklog med tall och gran. Smörsoppen gärna i vägkanter.
Titta vidare i Svampguidens databas på dessa så får du både se bilder och läsa mer om dem!
Lycka till med sopparna!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.