Hittade detta när jag letade svar på mina frågor
Reservatet bildades för att bevara uddens bestånd av masurbjörk. Masurbjörken anses vara en variant av vårtbjörk som har en speciellt mönstrad ved, beroende på en störning i kambiet (trädets tillväxtzon). Masurbjörkarna är oftast korta och knotiga, och har krokig stam med tjock och uppsprucken bark.
Min undran är då. Kallas det inte Masurbjörk först när trädet är skördat och uppsågat för det finns väl ingen Björk med latinskt namn som heter Masurbjörk ( Betula ??)
Och nu hittade jag detta på nätet??Masurbjörken är från egen odling som vi haft sedan slutet på 1980-talet.Odlingen finns bredvid sjön Sommen i södra Östergötland med gräns vid norra Småland. Gör din beställning enkelt via e-post eller ring in din order eller om ni har andra frågor. välkommen
???VA??
Masurbjörk är vårtbjörk med en genetisk defekt som skapar missbildningar i veden. När man odlar masurbjörk, använder man sig av frön från sådana träd. Alla blir inte masurbjörkar för det, bara ca 60-70% av plantorna, och det kan ta upp till 10 år innan det syns om de har blivit masurbjörkar.
Ok. Men Masurbjörk är ju ingen egen art utan en defekt och masur kan det ju inte kallas fören trädet ifråga är uppsågat eller? Om fröna kan överföra en genetisk defekt så borde avkomman få ett eget latinskt namn som Ornäsbjörken har fått för där är det väl samma sak, att alla frön inte blir Ornäsbjörkar alltså, eller förökas den med sticklingar?
Den äkta ornäsbjörken är steril och kan bara förökas genom kloning, d.v.s. med sticklingar, i regel ympade på “normala” björkplantor. Den är alltså ingen art eller ens en variant. Den är ett enda unikt exemplar av arten vårtbjörk. Den har fått ett eget “latinskt” produktnamn som används i odlarsammanhang. Man skulle kunna göra samma sak med masurbjörkar, men sådana namn har inte så mycket att göra med botaniska artbegrepp.
När det gäller masur har du rätt i att den beteckningen bara kan användas på trä med en viss sorts defekt - men en björk som innehåller sådan ved, brukar ju kallas masurbjörkar i alla fall. Jag tror att ett tränat öga lätt känner igen ett sådant även innan det har blivit uppsågat.
Hämtat från
http://skud.ngb.se/
Betula pendula var. carélica (Merckl.) Hämet-Ahti
masurbjörk
Betoning: carélica
Egenskaper
Livsform: träd
Användning: virke
Utbredning: Skandinavien, V Ryssland, Baltikum
Produktnamn
masurbjörk
Kopplade referenser 1
Referens Svenska namn Produktnamn RollKoder
Aldén, B. et al. 1998. Kulturväxtlexikon masurbjörk
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.