“lyophilized mushrooms” betyder “frystorkade svampar”
“Hymenophore” är i generell mening detsamma som “fruktkropp”, men mer specifikt avses ofta den del av fruktkroppen som är täckt av det sporproducerande skiktet (hymeniet) . Vilket t ex är “skivorna” hos skivlingar eller “rören” hos soppar.
Ändelsen “-phore” betyder “bärande” och “Hymeno-” betyder nåt i stil med “membran” (som i det här fallet syftar på det tunna cellager där svampens sporer bildas).
Så Hymenophore betyder nåt i stil med “hymeniebärande”.
Det blev lite krångliga förklaringar det där, men jag hoppas det hjälpte något :-)
Ännu ett svar, enlkare eller krångligare; bedöm själv!
NE (den av ettor och nollor) säger:
lyofilisering (av lyofil), skonsam torkning av ömtåliga smakämnen, biologiskt aktiva substanser eller suspensioner av levande celler. Avsikten är att det intorkade lätt åter skall kunna bringas i lösning eller uppslamning (suspension), varvid de ursprungliga egenskaperna bibehålls. Vanligen sker lyofiliseringen genom frystorkning.
wikipedia säger:
hymenophore refers to the hymenium-bearing structure of a fungal fruiting body. Hymenophores can be smooth surfaces, lamellae, folds, tubes, or teeth.
Dessutom illustrerat: http://ag-pilzkunde-vulkaneifel.de/seminar_hymenophor.htm
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.