0 525 visningar

34 svar

Middagstips

Maya K. I. Västerbotten

13 nov 2007 kl. 20:29

För ett tag sen hade vi en tråd med middagstips, med eller utan svamp. Tyckte den var mycket intressant. Någon som vill haka på?
Ikväll gjorde jag soppa på choritzokorv, potatis, morötter, purjolök, bulj.tärn. samt salt och peppar, jättegott och snabbgjort, ca en halvtimme.
Knäckebröd med ost till.

0

Tina N

13 nov 2007 kl. 20:34

Tyvärr äter jag inte middag,det blav en kopp kaffe o en näve russin o ett äpple.
men jag gjorde mig en paj till lunch: Köttfärs, Lök,ärtor, gröna bönor, grönmögelostoch äggstanning. Inte dumt.

0

Brödrecept!

Elisabeth J

13 nov 2007 kl. 20:39

Finns det någon som har ett bra recept på limpor eller annat bröd som är enkelt lättlagat saftigt och gott!

Gärna med solrosfrön havre eller andra fibrer.

0

Maya K. I. Västerbotten

13 nov 2007 kl. 20:47

Okay, kanske skulle utöka till lunch eller middagstips. Funderar på fläskpannkaka till i morgon. Försöker att alltid göra nåt som passar även i matdosorna nästa dag.
Ibland står det helt still i huvudet.
Din paj går säkert bra att köra i micron till lunch, man kan ju också ha i lite svamp om man vill.

0

Brödrecept!

Maya K. I. Västerbotten

13 nov 2007 kl. 20:49

Ska höra med syrran, hon är jätteduktig på allt som gäller bakning och matlagning.

0

Brödrecept!

"JAS" Helsingborg

13 nov 2007 kl. 21:11

Gjorde “vanliga” pannkakor till barnen och mig. Men jag kör i lite riven parmesan, zucchini och smulad svart trumpetsvamp. Det gåt utmärkt att dra ned nästan vad som helst i pannkakssmeten och vipps så har man något “annat” bara å prova sig fram.

0

anitha/umeå

13 nov 2007 kl. 22:23

Gott matbröd

5 dl vatten
1 pkt jäst
salt (efter tycke och smak)
russin
rågsikt
vetemjöl
havregryn

värm vattnet fingervarmt
blanda ned jäst och salt
häll i russin så mycket som du vill ha i smeten
Häll ned havregryn och de andra mjölsorterna. Jag använder mest havregryn, sedan rågsikt och minst med vetemjöl.
Degen ska vara lite kladdig.
Låt jäsa ca 40 min

Forma degen till bollar och
platta sedan till dem och lägg ut på plåten. Det blir ca 12 stycken.

Grädda i ca 235 grader i ugnsmitten ca 15 min

De blir goda med bra tuggmotstånd

0

"JAS" Helsingborg

13 nov 2007 kl. 22:25

Kan man inte blanda i lite svamp åxå?

0

anitha/umeå

13 nov 2007 kl. 22:28

JAS
Om du menar mitt bröd, så går det nog att blanda i precis vad du vill.
Lycka till

Det här receptet har jag konstruerat själv, hade då ingen tanke på svamp.

0

"JAS" Helsingborg

13 nov 2007 kl. 22:35

Precis som med mina pannkakor då! Ja det var brödet jag menade.

0

Tina N Kolsva

14 nov 2007 kl. 09:38

Långpannebröd
½  pkt jäst
1 dl hett vatten + 1 dl varm filmjölk
2 tsk salt,
1 dl rågkross
1dl solrosfrön
1dl linfrön eller sesam eller båda
½ dl kruskakli
¾ dl matolja, 1 riven morot (Liten)
Vetemjöl (Tills det blir lagom ska vara tunn o ohanterlig deg)

Häll hett vatten över kli och kross. Smula i jäst när det svalnat.
Blanda i resten till en lös deg.
Arbeta degan länge i maskin minst 20 min.
Jäs (minst 45 min)

Häll i form utan att röra degen, den ska inte pysa ihop.
Pensla lite försiktigt med god olja.
Strö på något gott sesam eller ?
Jäs i 45 - 60 min
Grädda 225ºC i 20 min.
Detta bröd är gott
det tar lite tid men å andra sidan sköter det sig själv. Ingen utbakning o ingen handknådning.

0

Lättbakat Lingonbröd

AnnaMaria Dalarna

14 nov 2007 kl. 10:08

Här kommer ett supergott grovt bröd. Behöver inte jäsa eller knådas, bara rör ihop och in i ugnen. Perfekt för mej.
(Det som tar tid är väl att handla,för det är mycket olika saker i)
Farmor Fridas lingonbröd:
3 dl grovt rågmjöl
3½ dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
1 dl lingon eller lingonsylt
1½ dl sirap
3½ dl fil
2 ägg
Rör ihop allt, lägg i form, grädda 175 ca 60 min (ev.lite längre prova med potatissticka)
Låt svalna innan ni skär så håller det bättre.

0

Lättbakat Lingonbröd

anithaumeå

14 nov 2007 kl. 11:47

Bravo!
Vilka härliga recept, grova och goda. Det vattnas i munnen.
Kör på med mer av den sorten.
¨
Tips på en god enkel svamprätt, gå in på länken och kolla “sandsoppsgratinerad squash”. Jag har ätit den, jättegod, blir mjukt och skönt i magen.

0

Freste med efterrätt

Tina N Kolsva

14 nov 2007 kl. 12:40

Bild på brödet o lite gott gotti gotti gott gott.

0

För den som har gott om tid

Tina N Kolsva

14 nov 2007 kl. 13:11

HEMLAGAD OST

Tar lång tid och kräver sin kvinna, men väl värt ett försök

- Skaffa dig en KO-kalv, valet av kön är avgörande för resultatet. Vid könsbestämning: titta under svansen,( ska dock ej rensas bort.)

- Vårda kalven väl tills den når mogen ålder ,det märks på att hon börjar kasta trånande blickar mot grannens tjur.

- Det är då dags att göra en mix, enklast är att lämna grinden öppen
  så sköter de sig själva.
  Obs! Glöm ej svansprovet på tjuren.

Ett modernare sätt är att tillkalla semina. Det förstnämnda alternativet är mest uppskattat av kon. Vad tycker du själv?

- Efter en tids ”jäsning” ca 9 månader får du en kalv som sätts på tillväxt, för kommande behov, Osttillverkning eller att återgälda grannen.

- Kon börjar nu mjölka, den mjölk som inte kalven konsumerar tar du tillvara och sätter till fil med mjölksyrekultur. Det tar ca ett dygn.

- Skrapa av grädden som bildats överst och spar den.

- Värm 1 l av filen till ca 45 – 50 grader låt rinna av i silduk över natten.

- Blanda ostmassan med den sparade syrade grädden och salta.

- Smaksätt med de kryddor du gillar, vitlök och gräslök smakar superbt.

För den som har begränsat med tid och utrymme kan de få ingredienserna enkelt inhandlas på närmaste matbutik.

0

För den som har gott om tid

Lena M

14 nov 2007 kl. 13:25

Den var bra Tina, undrar vilket alternativ man skall välja ?
Det sista verkar enklast av utrymmesskäl b.l.a

0

För den som har gott om tid

Tina N Kolsva

14 nov 2007 kl. 13:49

Snabbare åxå.

0

För den som har gott om tid

Sofia, Skåne

14 nov 2007 kl. 21:09

Jag vill bara göra ett tillägg till Tinas recept på ost. Jag brukar göra hemmagjord kvarg genom att låta naturell yoghurt rinna igenom ett kaffefilter över natten. Vasslen som rinner igenom är syrlig och proteinhaltig (går utmärkt att frysa), därför använder jag den som degvätska till brödbak. Brödet får en gnutta surdegssmak och blir jättegott.

0

För den som har gott om tid

Tina N Kolsva

14 nov 2007 kl. 21:23

Jajjamen sofia, ostvasslan passar utmärkt till det bröd jag gav recept på.Och osten passar bra till brödet.Och brödet passar bra….

0

För den som inte har gott om tid

Jan A, Uppsala

14 nov 2007 kl. 21:36

Ett litet tips från en pensionär som har mer att göra än någonsin—och gör mer nytta äan någonsin—(den som skaffar sig barnbarn får skylla sig själv). Jag hade lite färsk svamp m.l.m. utan speciell användning och hittade på detta; ugns/fläskpannkaka med inblandad välstekt, smakrik svamp och givetvis fläsk/rökt fläsk/bacon.  En extra dimension till pannkakan!
I morgon är det torsdag—ärtsoppa/pannkaka/punch; varm till ärtsoppan, ljummen till pannkakan och kall till kaffet.  Sen är det inte så noga!

0

För den som inte har gott om tid

Elisabeth Jansson

14 nov 2007 kl. 22:01

Hej!

Tack för goda brödrecept det vattnas i munnen på mig,måste bara testa och frysa in lite till julen!

0

För den som inte har gott om tid

Maya K. I. Västerbotten

14 nov 2007 kl. 22:12

Gjorde ugnspannkaka ikväll med rökt skinka, den blev okay, ska prova med svamp i också nästa gång.
Tips till ärtsoppan i morgon: Tunnbröd med Västerbottensost, eller nån annan starkost.

0

För den som inte har gott om tid

Evus

14 nov 2007 kl. 22:14

Mycket goda/bra/roliga :-) recept allesammans.

Jan A, din ungspannkaka tror jag att jag ska göra i morgon dag, den lät jätte smaskig.

Har inget recept själv så här i brådrasket men det kanske kommer.

Älskar att laga mat….. och äta.

0

För den som inte har gott om tid

Maya K. I. Västerbotten

14 nov 2007 kl. 22:19

Jag också, natti, natti.

0

För den som inte har gott om tid

Affe Nv Skåne

14 nov 2007 kl. 22:20

Piffade upp resterna utav lasagnette idag med trattkantareller och tärnat bacon, rejält stekt. Ner i stekjärnet med alltihop och voila, en ny smak.

0

För den som inte har gott om tid

Jan A, Uppsala

14 nov 2007 kl. 22:28

Nej, nej, inte trattkantareller; det finns ju god svamp!

0

Jan A, Uppsala

Affe Nv Skåne

14 nov 2007 kl. 23:03

Vadå???

citat
“Nej, nej, inte trattkantareller; det finns ju god svamp!”
slut citat

DET Är en god svamp.

0

Jan A, Uppsala

Jan A, Uppsala

14 nov 2007 kl. 23:20

Men Affe, i pannkaka krävs svamp som är ännu godare, som också gamlingar kan tugga (inte behöver svälja m.l.m. hel) alltså god svamp, inte nödfoder!

0

Jan A, Uppsala

Affe Nv Skåne

15 nov 2007 kl. 00:40

Utvekla gärna ditt inlägg….
Vadå pannkaka?
Och: alltså god svamp, inte nödfoder!

0

middagstips

Maya K. I. Västerbotten

15 nov 2007 kl. 10:24

Till lunch idag blir det kåldolmar, gräddsås, potatis och lingonsylt. Ikväll revbenssjäll och potatisgratäng.

0

middagstips

PiaFia

15 nov 2007 kl. 11:14

Rotmos och fläsklägg blir det idag

0

middagstips

Maya K. I. Västerbotten

15 nov 2007 kl. 14:17

Mmm gott PiaFia. Längesen jag gjorde det, guuben är inte så våldsamt förtjust så då blir det inte så ofta.

0

För den som har gott om tid

"JAS" Helsingborg

15 nov 2007 kl. 18:51

Hörnuhär Tina N Kolsva! Här i detta huset är det jag som står FaSTBUNDEN VID SPISEN/KÖKET!! och jag står där frivilligt. Gjorde faktiskt ost redan på 70talet, och riktigt bra fullkornsbröd m.m. Jag är typen, kan inte mycket av lite utan lite av muyket! Det kräver sin MAN, hupp :)))

0

För den som har gott om tid

cicki T Belgien

15 nov 2007 kl. 19:41

Aha JAS, du är frivilligt fastbunden ?????? ;)

0

För den som har gott om tid

"JAS" Helsingborg

15 nov 2007 kl. 20:14

JA NJA! Jag brukar fasna med förklädet i skåpsluckorna. Ja, ja man får passa sig så man inte går ut på för svag is, utan livlina alltså. ;)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone