Här är ett citat från artdatabankens faktablad om laterittickan (det är Klas som har skrivit det :-)
http://www.artdata.slu.se/rodlista/Faktablad/oli_late.PDF
“Det finns två snarlika barrvedslevande tickor som växer i samma skogsmiljöer och inom samma utbredningsområde. Alla tre (*) arterna kan växa på såväl tall som gran. Blödticka, Oligoporus fragilis, får i likhet med lateritticka fläckar på vid tryck men fläckarna blir först gulaktiga innan de blir rödbruna. Den har som regel större fruktkroppar och mindre porer 5–6/mm där hattkanten sticker ut 1–2 cm. Laterittickans sporer är dessutom längre och smalare (4,5–6,3 x 1,2–1,7 μm) än blödtickans sporer 3,9–5 x 1,7–2,1 μm).”
(*) Den tredje är Oligoporus leucomallellus som nämns som en förväxlingsart, men enligt faktabladet ändrar den inte färg på porlagret vid tryck.
Alla tre bildar vanligtvis en utstående hattkant.
Om beskrivningen stämmer, och valet står mellan blödticka och lateritticka, stämmer det i så fall bättre med den förstnämnda, men jag skulle inte våga sätta ett namn på den utan närmare undersökning.
Laterittickan upptäcktes så sent som 1992, och jag misstänker att väldigt många fynduppgifter av blödticka istället har varit lateritticka (som dessutom verkar passa bättre in på namnet blödticka än blödtickan själv).
Berätta gärna vad du hittar i mikroskopet! Om det skulle vara någon annan Oligoporusart, t.ex. någon av dem med kristaller i toppen av cystiderna, måste man göra ett preparat utan lut för att hinna se det.
Enligt Ryvarden kan alla arterna i släktet få mer eller mindre bruna missfärgningar med tiden..
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.