0 1051 visningar

10 svar

Sopp med skivor???

Enelie, Linköping

19 nov 2007 kl. 23:47

Jag satt och bläddrade i Ryman/Holmåsen och upptäckte till min förvåning Skivsopp. Phyllóporus rhodoxánthus.
En sopp med skivor. Hur kan det gå ihop?

Det står att trots att den har skivor så står den nära soppsläktet Xerócomus. Har man placerat in den bland sopparna, i brist på annat, för att den inte passar in någon annan stans heller?

0

"JAS" Helsingborg

20 nov 2007 kl. 00:01

Makalöst Enelie, Linköping, jag sitter och bläddrar i samma bok, nja inte samma men i ett annat ex. av samma bok? Jag kollade på blodsopp och eldsopp och fick åxå se denna som du nämner och tänkte att de skulle man fråga om. Men det gjorde du i stället. Tack för det och som det kan vara här i världen.

0

klas jaederfeldt

20 nov 2007 kl. 00:05

de e inte så konstigt eftersom även pluggskivlingarna systematiskt hör till sopparna

0

Irene A

20 nov 2007 kl. 07:58

Ärtröksvamp, hartryfflar, rottryfflar och några fler tryffelsläkten, hussvamp, några fler skinnsvampssläkten, och slemskivlingar hör också till ordningen soppar (Boletales).

http://www.mushroomexpert.com/taxonomy.html#boletales

0

Jan A, Uppsala

20 nov 2007 kl. 11:40

Och vänder man upp och ner på en riktigt ung, kraftig pluggskivling av den stora, feta trädgårdsformen (så behagar jag kalla den) med starkt inrullad hattkant, så kan man tro att man håller i en konstig soppkropp med något som ser ut som “poraktiga rör”.  Småningom utvecklas detta till skivor.  (jag bekymrar mig inte alls om terminologin utan vågar som poet och amatör beskriva hur det ser ut!)
Pluggskivlingens förvandlingsnummer är tyvärr dåligt eller inte alls omnämnt i de vanliga böckerna. Jag har sett folk som varit “förbryllade” över att ha hittat en okänd sopp.
Kommentarer från experthåll emotses.

0

Irene A

20 nov 2007 kl. 12:20

Det hade varit kul att få se en bild av någon pluggskivling med “poroida” skivor, men här kan man i alla fall ana vartåt det lutar, ett exempel med rätt mycket gafflar och anastomoser:
http://www.funghiitaliani.it/uploads/post-2993-1126568827.jpg

Alsoppen är förresten en art som förmodligen är förbisedd, för den är så lik en pluggskivling att man kanske inte bryr sig om att kolla undersidan alla gånger. De är mycket närbesläktade och har samma egenheter att bli brunfläckiga på foten och rören efter tumning.
Här är en bild av en släkting till vår alsopp:
http://www.nybg.org/bsci/res/hall/monticol.html

Anlagen för att bilda porer alternativt skivor, eller något mellanting, verkar finnas hos många svampgrupper. Komplexet med violticka, violtagging och violmussling är ett exempel.

0

Jan A, Uppsala

20 nov 2007 kl. 12:39

Irene, jag ska vakta de feta ungdomarna nästa år. De finns några få meter från kökstrappan!

0

Jan A, Uppsala

20 nov 2007 kl. 12:42

...och din italienska bild är synnerligen “orörlig” jämfört med mina värstingar…

0

Irene A

20 nov 2007 kl. 12:52

Alla svampar är väl “orörliga” på bild, tänkte jag - sen trillade poletten ner :-)

0

Sofia, Skåne

20 nov 2007 kl. 16:06

Kul att det även för mykologer kan ta en stund innan poletten ramlat ner.

Så intressant för en nybörjare att läsa. Jag har plockat sopp i 30 år, men aldrig sett en alsopp. Mycket märklig varelse.

0

Enelie, Linköping

21 nov 2007 kl. 00:05

Det finns mycket kvar att lära förstår jag.
Jag har alltid trott att “en sopp var en sopp”, att det var precisa kännetecken som man kan se utseendemässigt klart och tydligt.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone