Jag måste säga att jag gillar den nya utformningen av Artportalens rapportsystem!
Det har blivit betydligt enklare än förut att göra manuella inmatningar av fynduppgifter, och nu finns möjlighet att ladda upp bilder som är kopplade till fynden.
Bildfunktionen har nyligen kommit igång, så det finns inte så många växt- och svampbilder än, men kika på avdelningen för småkryp:
http://www.artportalen.se/bugs/default.asp
Där finns just nu över 12000 bilder av fjärilar och skalbaggar!
som vanligt är det bara SKIT, jag hade glömt mitt användarnamn ,men kom på det och kom in, sökte på t.ex fulgens för att se om det fanns några fynd på brandticka och kameliontskål, och som vanligt fanns det inget, trots att jag vet att jag rapporterat in iallafall brandtickan, men det var fantastiska insektsbilder
Om inte det användarnamn man valt funkar kan det bero på att det redan är upptaget. Jag hade inga problem med användarnamn, däremot tyckte jag att deras kartor för inprickning av fyndplats var krångliga, så jag använde eniros kartor för att få fram GPS-koordinater för mina fyndställen. Dessa fyllde jag sedan i i mina rapporter.
Jag kan hålla med om att kartan ibland innehåller för lite detaljer för att hitta den exakta platsen för ett fynd, och då är det en bra idé som buffy beskrev - att använda andra kartor för att ta fram koordinaterna.
Att logga in och att rapportera har jag aldrig haft några problem med, men det finns fortfarande en hel del buggar i sökfunktionerna i växt- och svampavdelningen.
Klas, jag har ingen förklaring till varför dina inmatade fynduppgifter inte går att hitta - såvida du inte har gjort valet att dölja uppgifterna..?
Inmatningen av bilder till fynden tycker jag är extra intressant. Syftet är att de ska bidra till kvalitetssäkringen. De ökar i alla fall möjligheten att bedöma rimligheten av fynduppgifter. Samtidigt blir det ju roligare att rapportera fynden om man kan få visa dem oxå...
Som här t.ex:
http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/image.aspx?obsid=1226751
Artnamnet kan skrivas in antingen med det officiella svenska namnet eller det vetenskapliga. Är du osäker på vilket namn som går att använda, går det att kolla namnlistor: Klicka på “visa fynd”, sedan “art”, välja svenskt eller vetenskapligt namn, skriva in det i raden ovanför, sen klicka på “sök art” Om den inte finns, kan det antingen bero på att namnet är felstavat eller att arten inte finns i databasen. Motaggsvamp finns exempelvis inte(!) Då får man nöja sig med att skriva in släktnamnet Sarcodon och komplettera namnet i informationsfältet.
Det där med “eftersökts på känd lokal” finns en särskild kolumn för. Du kanske bara råkade hamna i den kolumnen med pilen?
Klicka på “visa fynd”, sedan “övriga inställningar” i menyraden, markera “mina obsar” i det nya fönstret, klicka sedan på “Administrera fynd” i menyraden. Då ska det komma upp en lista med dina fynduppgifter som du själv kan göra ändringar i. Längst till höger finns en symbol för bilder. Klicka på den som tillhör det fyndet, så kommer det upp ett fönster för val av bild att lägga in (“bläddra” på samma sätt som vi lägger in bilder här på Svampguiden, men bildstorleken är begränsad till 500x500 pixlar). Klicka slutligen på “Ladda upp”. Klart!
Jag är inte insatt i det här.
Jag har varit inne några gånger på Artportalen lite snabbt.
Om jag har förstått rätt så är inte Blomkålssvamp rödlistad men räknas som signalart. (?)
Om jag vill försöka rädda det lilla som är kvar av skogen där den växer bör jag rapportera in det direkt till Länstyrelsen då?
Om det är för lite kvar av skogen för reservatsbildning, brukar inte länsstyrelsen kunna göra så mycket.
Möjligheten att skydda området som en nyckelbiotop hänger också på om det finns fler “naturvårdselement” än just blomkålssvampen, bl.a. att skogen är olikåldring och att det finns fler gamla träd.
Om skogen är privatägd, kan det vara bättre att kontakta skogsvårdsstyrelsen eller någon aktiv skogsgrupp inom naturskyddsföreningen i trakten, som kan hjälpa till att bedöma områdets skyddsvärde.
Är skogen bolagsägd, har bolaget ett eget ansvar att undanta skyddsvärda områden från avverkning, och då kan det också löna sig att kontakta någon hos dem som har ansvaret för naturvård, inte minst för att visa att det är någon som bryr sig. De brukar inte gilla dålig publicitet…
Nu fick jag mycket att fundera över men det har klarnat en del om vad jag ev. kan göra för att gå vidare.
Jag behöver hjälp för att kunna bedömma skogen i alla fall.
Jag har försökt ta ut koordinaterna via Nätet efter tips här i tråden men har inte lyckats.
Det kan bero på att det finns ett militärlager i skogen så att vägen inte ritas ut på kartor.
(Jag vet inte om militären själv brukar äga skog men det går väl att kolla upp.)
Det är förbjudet att köra in vägen men det gör jag ändå:)
Jans tips för att hitta koordinater tyckte jag funkade jättebra.
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=82144&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&ipos=13
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.