0 2498 visningar

16 svar

Vit Tryffel

Göran H

28 nov 2007 kl. 00:05

En italienare, Cristiano Savini, hittade i helgen en Vit Tryffel som vägde 1,5 kg - värderad till c:a 1,5 miljoner SEK. Allt enligt TT i kväll.

0

Geraldine Vällingby

28 nov 2007 kl. 00:12

Vilket kap!

0

Enelie, Linköping

28 nov 2007 kl. 22:11

Ut och leta:)

0

Stina Nordsjälland

3 dec 2007 kl. 23:46

Läste att det var svamphunden Rocco med diffus stamtavla som fann tryffeln. Undrar vad en valp efter Rocco mon kostar

0

Jan A, Uppsala

4 dec 2007 kl. 11:44

Det hjälper inte hur dyr hund ni skaffar er, ni hittar ändå ingen vit tryffel, Tuber magnatum, i Sverige.  Den finns nästan bara i Italien och några m.l.m. angränsande länder. 
Däremot kan jag tänka mig att t.ex. Eneli inte alls har långt till närmaste Stjärnhovstryffel, Choiromyces venosus (C. meandriformis).  Den går också att äta, men får inte utan markägartillstånd grävas upp. Den får dock lagligt tas om hand när den trängt upp ovanför markytan.
Det uppreklamerade fyndet av en enkilostryffel i Bestorp var säkerligen denna senare art.  Bestorp ligger nämligen ganska “centralt” i Stjärnhovstryffelns östgötska utbredningsområde. 
När den famösa artikeln i Corren kom, larmade jag omedelbart Christina Wedén som mailade till reportern, dock utan att någon rättelse infördes.

http://archive.corren.se/archive/2007/8/20/jc74slpqngjc5pk.xml

Wikipedia anger tyvärr fortfarande detta “felaktiga” fynd som verkligt.

0

Enelie, Linköping

4 dec 2007 kl. 20:45

Jag har sökt info om Stjärnhovstryffeln eftersom den kanske finns i trakterna och ville lära mig mer.
Men jag har lite frågetecken:
Är denna tryffel också beroende av kalkrik mark? (som den på Gotland)
Tittar den här upp ur jorden eller är den helt gömd?

Jag försökte med Artdatabasen, förekomst:
Jag fick 0 funna i Östergötland och sökning på samtliga län får jag bara “error” ikväll.
Någon som vet mer?

0

Stjärnhovstryffel

Jan A, Uppsala

4 dec 2007 kl. 21:55

Eneli (och givetvis också andra intresserade)
Som du/ni väl vet/gissat - hoppas jag - så sitter jag inne med en del kunskap i ämnet.  Mina första fynd hemma i Sörmland gjorde jag under tidigt 50-tal; i Östergötland “på riktigt” 1963 (egentligen redan 1953) och sedan under många år på 70-talet och senare då och då fram till 2006.  I år blev det tyvärr inget besök i rätt tid.
Innan jag lägger mer energi på att informera (tittar samtidigt på Milan-Celtic på TV6) vill jag återigen meddela att vid Forum Fungorum i Uppsala i september höll Christina Wedén ett föredrag: Research on Choiromyces venosus - a new delicacy?  Om svensk tryffelodling och pågående forskning om stjärnhovstryffel.  Föredraget finns i Opera Mycologica som innehåller alla föredragen och kan hämtas hem som .pdf-fil från länk på http://www.karljohanstiftelsen.se/svampforumlankar.htm
Jag informerade om detta tidigare i höst i tråden “Opera Mycologica”. Om någon läste inlägget vet jag inte, ingen svarade dock - till min besvikelse!
Vill du inte hämta hem hela publikationen så kan jag skicka en fil med bara Christina Wedéns föredrag (som pdf-fil) som e-postbilaga.  Då måste jag ha din e-postadress.  Skicka ett mail till uppsam@telia.com så skickar jag.

Mycket info finns på Internet, dock inte fyndlokaler!  Sök på “stjärnhovstryffel”, “choiromyces venosus”, “choiromyces meandriformis”. Sök också på “christina wedén” och “eric danell”
Här är några länkar:

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/amnessida.asp?programID=406&Nyheter=1&grupp=4254&artikel=1657496

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=879840&lid=puff_880303&lpos=lasmer

http://svampklubben.org/nov2005.html
Choiromyces betyder ungefär gris-/svinsvamp

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=637359,00.html

http://www.formas.se/upload/dokument/filer_fran_gamla_webbplatsen/2005/Amnesovergrip.pdf

Mer info en annan gång…

0

Vit Tryffel i Wikipedia

Joachim Krumlinde

4 dec 2007 kl. 22:25

Det fina med Wikipedia är att vem som helst kan gå in och editera texten där.

Jag har gjort en försiktig förbättring av svenska Wikipedias artikel om tryffel, dels ändrat ‘underarter’ till ‘arter’, dels lagt till en förmodan om att tryffeln från Bestorp är stjärnhovstryffel.

0

Vit Tryffel i Wikipedia

Lena M

5 dec 2007 kl. 06:57

Jag har börjat dagen med att läsa alla intressanta artiklar om stjärnhovstryffel, spännande att se hur det fortlöper, om de går att odla , om någon hittar den på andra platser i landet än de nu kända.Hoppas på mer info framöver.

0

Vit Tryffel i Wikipedia/Joachim

Jan A, Uppsala

5 dec 2007 kl. 11:44

Javisst kunde jag ha ändrat, men då hade ingen annan fått se vad dålig journalistik kan leda till!

0

Tryffel i Wikipedia/Lena M

Jan A, Uppsala

5 dec 2007 kl. 11:57

Jadå, här kommer lite mer stjärnhovstryffellitteraturtips som dock kräver eget eller annat bibliotek!

Stjärnhovstryffel m.m.  i
Jordstjärnan 1987/3 Artikel av Rolf Kalamark/Tommy Svensson om fynd i Ög, främst i Söderköping.  Om jag minns rätt finns också en “notis” av L-E Kers.
Dessutom Jahn/Jahn: Norra Warleda (Rånästrakten) översatt av Åke Strid.  Tyska originalet går att ladda hem:  http://wwwuser.gwdg.de/~rjahn/Pilzbriefe/PB_Bd_10_30.pdf
“Konstanz und Fluktuation der Pilzvegetation in Norra Warleda, Uppland
Beobachtungen auf einem schwedischen Bauernhof 1945-1980
Von Hermann und Maria-Auguste Jahn “
Mycket läsvärd uppsats!

Jordstjärnan 1999/2 Åke Strid/Nils Lundqvist om Hugo Stelin.  Här refereras på p 50 “ytligt” en Stehlin-artikel i Aftonbladet 25/8 1945: ”Stjärnhov-tryffel känd redan av Moses”.  Här kallas Stjärnhovstryffeln för “vit tryffel” och om jag minns rätt också “äkta tryffel”  Inte konstigt att det fanns - och finns namnförbistring…
Jag har inte och har INTE läst AB-artikeln!

0

Värdens dyraste svamp

Elisabeth Bååth

5 dec 2007 kl. 14:19

0

Stjärnhovstryffel

Enelie, Linköping

5 dec 2007 kl. 23:09

Tack Jan A för att du delar med dig av all din kunskap.
Här finns många uppslag.
Ikväll är jag bara så trött att jag inte orkar ta in någon mer information.
Men jag återkommer när jag har läst mer.

0

Stjärnhovstryffel/Jan A

Irene A

6 dec 2007 kl. 12:22

Du skrev att “mycket info finns på Internet, dock inte fyndlokaler!”

Men det gör det! 4 ställen känner jag till som man kan söka på (helt kompletta är de givetvis inte. Det kommer också an på dem som gör fynden att de blir rapporterade, alternativt inskickade till herbarierna):

Artportalen (tanken är att även SMF:s fyndregister ska in där så småningom)
http://www.artportalen.se/plants/default.asp

Fungus info:
http://fungus.dataservice.se/

Fytotekets herbarium:
http://www-hotel2.uu.se:8888/cgi-bin/wwwdrive.fytotek/medium

Riksmuseets herbarium:
http://andor.nrm.se/fmi/xsl/kbo/publFindspecies.xsl?-view&-db=kbo_svampregister&-token.languagecode=sv-SE

0

Stjärnhovstryffel

Jan A, Uppsala

22 dec 2007 kl. 15:34

Här igen, Irene och andra - och hoppas vara så en tid.
Och, javisst, något slarvigt sagt av mig eftersom jag kände till uppgifterna i registren (men som Irene så försiktigt uttrycker det: “helt kompletta är de givetvis inte”)!
Några av lokalerna i Riksmuseets register är hyggligt beskrivna (de med gatuadress och med läge på tomt (hemfridsbrottsobjekt) och några till) men de flesta är bara dåligt definierade platser i kända utbredningsområden och inte mycket att ha som enda stöd.  En underjordisk svamp är av ngn anledning svårare att hitta än en “överjordisk”!
Nästan allt jag “tycker” om stjärnhovstryffel i eklandskapet i Östergötland grundas på egna erfarenheter, från början slumpartade, i samband med annat inventeringsarbete.  Några av mina lokaler, främst från åren 1963-81 redovisades redan 2006 för det projekt som presenteras i ett “Stjärnhovstryffelupprop” på sidan 80 i Svensk Mykologisk Tidskrift nr 3 2006. 

Om Artportalens besökarovänlighet tycker jag inte…

0

Stjärnhovstryffel

Irene A

22 dec 2007 kl. 16:55

Välkommen tillbaka igen Jan!

Jag måste väl hålla med om att Artportalen kunde ha varit mer användarvänlig, men jag är av uppfattningen att det är bra att få uppgifterna lätt tillgängliga via webben, och helst samlade på ett ställe förstås.
Det enda alternativ som fanns förr, var ju att själv besöka eller kontakta alla herbarier för att få reda på var en art hade hittats i landet, eller prenumerera på alla tänkbara botaniska/mykologiska publikationer i hopp om att någon annan skulle ha satt ihop fyndlistor och publicerat dem - svåra hinder att övervinna för de flesta svampintresserade.

I vissa fall är väl fyndplatser avsiktligt vagt angivna för att slippa invasion och plundring (inte minst av sådana arter som tryfflar).
Dessutom är det först på senare år, när GPS-mottagarna har fått ett överkomligt pris, som det har blivit tillräckligt enkelt att göra exaktare angivelser av fyndplatser.

De gamla uppgifterna är inte värdelösa ändå. Ihop med biotopbeskrivningar har de räckt långt för att ge information om en arts utbredning och krav på sin växtmiljö. Det tycker jag är viktigare än att kunna återfinna den exakta platsen för någon annans fynd..

0

Mats

11 sep 2017 kl. 15:23

Norra Uppland

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone