Jag blev erbjuden 1000:- om jag kom på vad detta verktyg användes till men jag är ju “bara” 54 år så det sket sig. Någon som vet men tyvärr har jag inga pengar att erbjuda men en fika kan jag bjuda på om vi träffas.
50cm.L. “stifftet” 15cm.L.
Jag höll på att författa mitt svar medan du lade in ledtråden, så jag hann ej läsa den. Timmerhakar brukar se mer brutala ut samt ha rundad form.
Kanske var det sådana här redskap de slipade i Sliprännorna ;) Jag tror ändå på att man dragit upp ngtslags spår med den. Cirkelformigt. *S*
Hej på er Hi,Hi. :)? Nu är nyfikenheten på topp. Jag har fått verktyget av min far idag och det tillhörde hans far alltså min farfar. Min släkt har alltid varit ett hårt arbetande och tjurigt släkte. Farfar var Torpare och dagsverkare och arbetade så klart mycket i skogen. Han var en mycket duktig och ansedd skogsman och han använde detta verktyg i en speciell del av sin yrkesutövning, vilken? HA svar i morgon.
Jag tror att verktyget skapdes av en mer eller mindre slump. Själva spetsen är mycket lik en gammal järnvägs syll-spik. Utseendet och måttet stämmer. Den är i sin tur instucken i något som ser ut att vara ett kraftigt järn med krok i ena änden och en ring som passar spiken. Järnet kan ha haft många användningsområden men med spiken så har det blivit ett speciellt ändamål. Spiken är ganska mjuk så något men sten skulle inte fungera. Har ingen bra gissning..
Tjohoo! Jag har inte ätit frukost än och kl. är 13:30. Det blev julbord på båten med tillbehör, sedan blev det poker hos kompisen och ja det blev en del genom strupen men jag har sovit ut och är på g. Jag har inte heller hört talas om sumpråtta däremot har jag druckit något som kallas för Aphjärna ser inte trevlig ut den heller med är helt ok.. Nu så. Min farfar var en otrolig gubbe, han gnetade på med mycket och han var duktig på det han gav sig på och tillverkade en del verktyg själv men detta verktyg användes tydligen av de flesta som häll på med bjälktillverkning. Man baxade upp ett utvalt träd på några mindre stockar och så slog man in “kilen i det fällda trädets stubbe och “Sprinten” som inte är med på bilden i stocken ände så att inte stocken rullade runt utan blev kvar i det lägen han ville ha den i och så “skråyxade” han stocken så att den blev en användbar BJÄLKE”!! Jag trodde att någon av norrlänningarna skulle greja rätt svar men det är ju inte så många som har kommit i kontakt med skråyxare och bjälktillverkare. Han höll på med detta ända in på 50talet, hans sista bjälkar finns i taket i en före detta smedja, numera palltillverknings industri i Lidnäs/Moheda Småland. Nu ska jag äta frulunchmiddag! Ha det så bra där ute.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.