Jag startar en liten enkel tråd som kanske går att sticka emellan med i julstöket. För dem som har lust.
Det kan ju vara bra som svampplockare att veta vad man ska eller bör undvika.
Antingen för att de är giftiga, oätliga p.g.a. smaken eller t.ex. att de bör undvikas för att man inte vet tillräckligt om dem än m.m.
Och varför.
Samt bild på hur de ser ut.
(Skriv gärna namnet i rubriken.)
Jag startar med:
Vit flugsvamp - Amanita virosa.
Innehåller cellskadande gifter (Amatoxiner) som kan vara livshotande om man ej kommer under behandling i tid.
Förväxlingssvampar:
snöbollschampinjon - har ej vita skivor, ej volva.
silkesmusseron - har ej ring eller strumpa.
vårmusseron - har ej ring eller strumpa.
http://svampguiden.com/art/visa/Amanita_virosa
“Vanlig” pluggskivling, Paxillus involutus, dvs ej den sammetsfotade, betraktades förr som en matsvamp. Har orsakat en mängd dödsfall gm immunhemolytisk anemi, en slags allergisk reaktion som får kroppen att bilda antikroppar mot det egna blodet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.