Jag har läst att en del tickor kan bli 50 år gamla.
Jag hade en bild inne för ett tag sedan där jag fick svar att det troligen var en gammal Klibbticka. Den var helt grånad.
Det jag har funderar på är:
är det vissa sorters fleråriga tickor som har förmågan att uppnå en hög ålder eller är det “individer” och t.ex. levnadsförhållanden som gör att en del tickor kan bli gamla?
En referat ur ett föredrag av Johan Nitare “Trots att Johans föredrag handlade till stor del om vednedbrytare, framhöll även han att dessa arters framtid till stor del beror på hur man lyckas få de gamla lövträden att överleva och hur man kan på lång sikt sörja för tillkomst av ytterligare sådana träd. Det är intressant att i detta sammanhang berätta om vilken roll de vednedbrytande svamparna spelar för trädets överlevnad. Johan betecknade svaveltickan Laetiporus sulphureus på ek som tämligen aggressiv, så att den möjligen skulle kunna döda sin värd, medan övriga ekrötare är beskedliga och kan leva med sitt värdträd i många decennier eller kanske sekler. Ett kuriosum är att den av röta kraftigt urholkade Rumskulla-eken såvitt Johan visste inte har visat någon fruktkropp av vedlevande svamp.
Min egen kommentar till detta är att det ju är mycket tydligt att vissa av tickorna på våra norrländska träd lever länge tillsammans med dem utan att nämnvärt skada, t.ex. tallticka, aspticka och sälgticka. Gamla ihåliga aplar med eldtickor kan grönska och ge riklig frukt. “
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.