Hej !
Ibörjan av säsongen undrade jag om någon hade recept på vitlöksmarinerad svamp i olja. Nu har jag nästan luskat ut receptet, för jag träffade försäljaren på en marknad.
Fint hackade trattkantareller ( förvällda) finhackad vitlöksklyfta och kryddor. Men dessa avslöjade han aldrig.Och en skiva pepperrot som skulle ge en konserverde verkan.
Nu har jag försökt. Tog svartpeppar som krydda , vitlök rapsolja.Förvaras i kylen !
Burkarna han hade var på en dl och kostade 30:-, men jag lovar att det är gott! Testa med era favoritkryddor !!
Lena
Receptet ovan är identiskt (så när som på pepparroten) med hur man gör när man själv marinerar soltorkade tomater.
Dessa örtkryddas med exempelvis timjan eller oregano. Jag tror nog att det passar trattkantarellerna ockå.
Men det känns som om den här blandningen behöver syra i någon form. Kanske en nypa citronsyra i förvällningsvattnet, eller lite vinäger.
Pepparrot är för övrigt en klassisk ingrediens för att förlänga hållbarheten på inläggningar såsom gurka och rödbetor.
Under alla omständigheter måste jag prova detta!
Pepparrot används som sagt som någon form av konserveringsmedel vid inläggningar. Men syra (t ex vinäger) är bra om man skall göra inläggingar i olja. Det förhindrar att otrevliga bakterier börjar växa i den syrefria miljön i oljan, annars kan man få problem med botulism!
Lite mera information om inläggningar i olja och risken för botulism:
http://www.urbanext.uiuc.edu/greenline/00v3/12.html
http://www.urbanext.uiuc.edu/greenline/02v4/12.html
För information på svenska kan man gå till http://www.slv.se och söka på botulism.
Att papparrot är ett “klassiskt” konserveringsmedel behöver ju inte betyda att det har någon tillräckligt stark verkan. Om någon har en seriös länk som styrker att det är så vill jag gära ta del av den och ompröva min ståndpunkt :-)
I den grundkurs i livsmedelshygien som jag via mitt företag är utbildningshållare i avråder vi från egna inläggningar i olja. Detta råd ges även av Livsmedelsverket och en lång rad författare och experter inom området.
Tack, för era inlägg !
Jag är inte insatt hurvida pepparrot verka som konserveringsmedel. Men om man gör denna inläggning på 1dl äter den inom några dagar, måste det väl vara okey ?
Han ( försäljaren ) hade ju detta som bisyssla ) , Måste väl vara människotjänligt ??
Och jag skall fortsätta att testa!
Varm, kall matolja. hållbarhet, o.s.v. Återkommer ! Lena
P-S- iallafall var det gott D-S
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.