0 847 visningar

25 svar

Jamie hyllar svamp

gunhild Västerbotten

12 jan 2008 kl. 10:12

Jamie Oliver drar på sig stövlarna och ger några enkla tips för svampplockning i
“Hemma hos Jamie”
Kanal 5 19.25

0

gunhild Västerbotten

12 jan 2008 kl. 10:13

På söndag ska det vara.

0

Geraldine Palm

12 jan 2008 kl. 16:02

Det ska jag se, tack Gunhild!

0

Enelie, Linköping

12 jan 2008 kl. 17:14

Jag har inte kanal 5 (utan bara Skogs-tv).
Det vore roligt att höra lite om programmet efteråt.
Enl. en tidigare tråd här så är det ju ganska hårt reglerat om hur man får plocka svamp i England.

0

Maya K. I.

13 jan 2008 kl. 18:50

Ska bli intressant att se. Skulle precis lägga in en tråd, men såg att Gunhild hunnit före.

0

Boo

13 jan 2008 kl. 19:42

Vad var det för konstig svamp de hittade på eken?

0

Bååth Elisabeth, Umeå

13 jan 2008 kl. 19:44

Spealr du in? Jag har inte femman här

0

Joachim Krumlinde

13 jan 2008 kl. 19:58

Riktigt trevligt program.
De skar ner en stor svavelticka från en ek (påstod att den skulle kunna kosta 50 pund per kilo ?) , och lagade biff Stroganoff på den. Såg riktigt gott ut.
Jag har själv tillagat svavelticka ett antal gånger och kan bekräfta att den är en utmärkt matsvamp.
(“Chicken of the woods” på engelska).

0

"JAS" Helsingborg

13 jan 2008 kl. 20:00

Skit, jag såg bara slutet men visst var det rödgul trumpet och inte trattkantareller till risotton. Det spelar ju ingen roll för gott såg det ut det skall provas i veckan.

0

Bo Reyer

13 jan 2008 kl. 20:06

Vilken novis! Kan inte ens se skillnad på trattkantarell och rödgul trumpetsvamp. Undrar om han skulle se skillnaden på vit flugsvamp och champinjon!

0

gunhild

13 jan 2008 kl. 20:14

Jomenvisst blev man sugen, trots att jag ätit både svampsoppa och svamppaj i dag. Vet ni förresten vad pitta är? Något jättegott som Nada från Bosnien hade med sig till vår svampträff. Vi tittade också på bilder från Japan hur dom plockar (gräver upp) matsutake där. Fiffig såg han hade förresten en sån skulle väl Jas skaffa för att få ner musslingarna från dom höga träden.

0

Jan A, Uppsala

13 jan 2008 kl. 20:44

Jag lyssnade inte så noga, men sa han inte “golden chanterelle”?  Rätt i så fall…

0

Gunhild

Geraldine Vällingby

13 jan 2008 kl. 22:08

Hur hade ni det på svampträffen idag?

0

"JAS" Helsingborg

13 jan 2008 kl. 22:18

Hej gunhild jag såg inte sågen (?) men jag funderade ett tag att ta med en lång beskärningssåg, det kanske var en sådan han använde. Men så ångrade jag mig och tänkte att ju högre upp svampen sitter dessto större spridningområde för sporerna, så jag lämnar gärna de som sitter där uppe. Jag vet inte vad “pitta” är.

0

Joachim

Geraldine Vällingby

14 jan 2008 kl. 01:17

Hur smakar svavelticka? Går det att beskriva smaken?

0

Joachim

Joachim Krumlinde

14 jan 2008 kl. 13:15

Svavelticka smakar precis som kyckling. Chicken of the woods.

0

Svavelticka å blodsopp

klas jaederfeldt

14 jan 2008 kl. 14:34

jättekul att han valde just de 2 arterna som jag i flera år berättat för folk att dom är ätliga och goda.
vad det gäller svaveltickan så är det en svamp som jag bara har på ek i mina trakter, och jag brukar koka av den därför, jag har hört att joakim som har den på körsbär tycker att den är godare där.

min svavelticka har därför ingen egen ( eller bara lite ) smak utan allt hänger på hur jag kryddar den,

poängen med svampen tycker jag är att den har ett tuggmotstånd som liknar fågel

0

Joachim

Dieter Endom

14 jan 2008 kl. 14:43

Jag har testat svavelticka på alla tänkbara tillagningssätt men aldrig fått fram någon kycklingsmak ur den. Tvärtom smakar den ganska intetsägande men med antydan av balsamicoaaktig syrlighet. Jag undrar var påståendet om kycklingsmak kommer ifrån. Den som påstå detta har kanske använd kycklingbuljong vid tillagningen?
Jamie Oliver skulle väl knappast använd svaveltickan tillsammans med rådjurkött om han vill framhäva svampens kycklingsmak. Rätta mig gärna om jag har fel.

0

Dieter Endom

14 jan 2008 kl. 14:52

Klas tuggmotstånd är något annat än smak.

0

Dieter

klas jaederfeldt

14 jan 2008 kl. 14:53

en bara kokt eller grillad kyckling och utan kryddor smakar väl inget den heller,

det är svaveltickans tuggmotstånd tillsammans med rätt kryddning som gäller

0

Dieter

Dieter Endom

14 jan 2008 kl. 15:02

Du har till viss del rätt Klas den smakar inte mycket men ändå kan man känna kycklingsmaken som inte har med konsistens att göra.
Även Svavelticka har sin egen smak men inte smakar det kyckling.

0

Dieter

"JAS" Helsingborg

14 jan 2008 kl. 20:45

Och rött kött eller gris smakar väl heller inte så mycket om ens något förutom då lite sälta av urinämnen och andra kroppssalter. Fisk däremot har utpräglad smak även som rå precis som många grönsaker, bär och svamp. Rätta mig om jag har fel. Det är ju 35 år sedan som jag käka kött!

0

JAS

cicki T Belgien

14 jan 2008 kl. 22:40

Då borde du kanske smaka av grisen som nu är 35 år äldre och lagom mör ;)
Nu sätter jag kanske igång en “never ending story” men är inte fisk kött också? Och frukt, visst heter det fruktkött?

0

JAS

Jan A, Uppsala

14 jan 2008 kl. 22:55

Och vad sägs om “köttsliga begär”!

0

JAS

Dieter Endom

16 jan 2008 kl. 11:33

Beskriva smaken av en råvara är inte så enkelt. Försök att beskriva smaken av svamp eller en potatis. Utgångspunkten är människans fem grundsmaker nämligen salt-sött-surt-besk och umami. Är man duktig på att urskilja dessa och kombinera dem med varann och sedan kunna klä sin smakupplevelse i ord är man ett smakproffs. Jag lova, det finns inte många som klara detta.
OJ JAS, det är stor smakskillnad mellan nöt-och griskött. JAS du har fel betr. fisk, vad du syfta på är fiskens arom. Det är stor skilnad i smak av t ex sill eller hälleflundra och samma gäller även grönsaker som t ex vanlig morot eller det som kallas karotter (små runda som likna rädisor i utseende). Kolla in smakbeskrivningar på vin så förstår man varför detta “fikonspråk” används i att beskriva smak.
Det är inte enbart våra smakreceptorer som är avgörande hur vi upplever smak. Lukt och syn har faktiskt större betydelse än själva smaklökarna. Tänk bara på hur maten smaka när du är förkylt.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone