Ostronskivlingen finns även vild i våra svenska skogar, men aldrig i några mängder.
Hela svampen används, men den äts inte rå utan bör tillagas. Foten är lite segare
och hårdare än hatten, vilket kan förklaras med att svamptrådarna (hyferna)
växer tätare i foten än i hatten. Svampfötterna bör därför hackas mycket fint vid
tillagningen. Ostronskivling är inte bara god den är även nyttig. Den är rik på
proteiner och mineraler (kalium, natrium, kalcium, magnesium, järn, mangan, zink
och koppar) vitamin-D och fibrer. Särskilt viktig är den höga halten av magnesium
eftersom magnesiumbrist ökar risken för hjärtinfarkt. Det finns en kemisk
sammansättning i ostronskivlingen som liknar Shiitake svampens. Den sänker
kolesterolhalten i blodet och svampen anses vara allmänt hälsobefrämjande.
Jag funderar på om man skulle köpa mycel och sprida ut lite på de ställen där Ostronmusslingen verkar trivas och på det sättet öka tillgången på denna som det verkar nyttiga svamp och goda. Jag funderar åxå på att spara renset i fortsättningen och ta med tillbaka ut i skogen, jag glömde ett tidningspapperspaket med rens i en hink på gården (2 veckor) såg helt ok ut med mycket nytt mycel på tidningarna. Nu håller jag på med ett experiment som jag kommer att presentera senare oavsett resultatet.
Nja, Charina Halland, i mina svampmarker gjorde jag 2007 fem fynd av ostronmussling, två på fallen, död gran, ett på skadad men levande granrot, ett på björkstubbe (bild en bit ner i tråden “Ostronmussling 2007-12-26 13:50:46”, och ett på levande, låg aspstubbe.
De var “rättvända” förra gången!
Jag sparade ngra (vilda) ostronmusslingar för länge i kylen, det tog bara ca 5 dgr för dem att bli övervuxna med mycel, som jag då misstog för mögel =/ Men jag har i vinter spritt ut allt rens i skogarna häromkring + på en död sälg på kolonilotten, kanske “fäster” det någonstans.
Jo Jan A, Uppsala jag förstår givetvis att det ligger till på detta sättet. Det blev bara lite lustigt för jag fick en förfrågan från Halland om var Musslingen växer och då angav jag på “döda” träd, så dagen efter så hittar jag dem bara på “levande” träd”.
Hej buffy! Jag har ju gjort det samma så vi får hoppas på ett gott resultat framöver. Blir det bra så får vi väl bjuda ner dem som kommer från fäbodarna norr om Söderåsen på lite OM. (ostronmusselskivling = OM) safari eller vad säger du?
Hej på er Hbg:are. Idag har jag försökt ränna runt lite i Allerumsskogen, det var första och sista gången, väldigt lite svamp inget att tala om och väldig risigt småstubbar efter slyröjning och sumpigt, snårigt, nej trist helt enkelt ingen bra upplevelse blev bara trött. Efter det tog jag en tur i Småryds skogens naturreservat det var “lite” bättre men inte mycket, förvisso hittade jag ett bestånd med Ostronmussling och något krös men det var i stort sett allt och en mycket tråkig skog som ska innehålla en del intressanta saker i flora sammanhang men för övrigt en trist upplevelse.
Smörstek, salt, svartpeppar gräddstuva med rikligt med dill, lägg upp på rostat bröd, mums. Panera stora hela svampar. stek dem lite först för att bli av med det mesta vattnet i dem, panera i uppvispat är och sedan i 50/50 Wasa ströbröd och rågmjöl stek.ät som spätta. Eller bara smörstekt salt och svartpeppar. Igår gjorde jag svamp paj med Ostronmussling.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.