”Live long – eat mushrooms!”
Sammanfattning
•Matsvamp har bra näringsvärde; lågt kaloriinnehåll, bra protein,
viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och har dessutom en
nyttig fibereffekt i tarmen.
•Vissa matsvampar har positiva medicinska effekter; mest känt är
förmågan att sänka kolesterolhalten i blod samt att stimulera
immunförsvaret.
•Ostronskivling och shiitake är två speciellt intressanta svampar; de
odlas och är lättillgängliga, är delikata matsvampar, har högt
näringsvärde och väl dokumenterade medicinska effekter.
•Forskare rekommenderar idag att matsvamp är en del i en hälsosam
och välbalanserad kost i förebyggande hälsovård.
•Svampar och svampextrakter används också alltmer som
farmaceutiska preparat vid behandling av vissa sjukdomar.
Nya rön om matsvamp
Budskapet ”Live long – eat mushrooms” bör spridas över världen anser professor
J Lelley, tysk svampforskare och en av de ledande i världen. Och åtminstone för de
flesta i Europa är detta nog ett nytt budskap. Gå ut i en butik i Europa och fråga
konsumenter: ”Varför äter ni frukt och grönt?” Svaret blir i regel ”Det är gott och
nyttigt!” Detta är välkänt för de flesta. Om man sedan frågar ”Varför äter ni svamp?”
– då blir svaret för det mesta ”Det är gott!” Om matsvamp är nyttigt eller bara gott
är okänt för de flesta. Men runt om i världen har man nu alltmer börjat
uppmärksamma att matsvamp är nyttigt och att vissa svampar dessutom har goda
medicinska effekter.
Läs hela artiklen på denna länk http://www.funginova.se klicka på fliken artiklar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.