0 4844 visningar

10 svar

Torka Ostronskivling?

Affe Nv Skåne

31 jan 2008 kl. 16:23

Någon med erfarenhet av att torka Ostronmusslingen?
Rekomenderas eller inte?
Tänkte jag skulle prova det, skadar ju inte…

0

"JAS" Helsingborg

31 jan 2008 kl. 21:53

Hej Affe! så det blev en del i alla fall. Jag har läst på ett par ställen att det skall gå utmärkt att torka Ostronmussling men då först och främst den Bleka varianten vad nu det har för betydelse. Jag provade i alla fall i höstas och det blev inte så bra, Ostronmusslingen var svårtorkad och det visade sig i förgår när anitha frågade om jag hade lite Mussling att ge bort att den som jag hade torkat hade börjat mögla. Hattarna är ju rätt tjocka så man måste skiva väldigt tunt och vara noga, jag trodde jag var det men tydligen inte tillräckligt. Lycka till och var mer ordentlig än vad jag var så går det säkert bra. Smakade den bra?

0

Affe Nv Skåne

31 jan 2008 kl. 23:27

Det blev ju “lite grann”. C:a 2 kg rensat, provade att steka upp lite idag i smör med salt och peppar, smakade bra och mycket.
Provade även med att panera och steka men lyckades fördärva den svampen då jag rörde i andra grytor istället… :(
Den smakade inte bra som du säkert förstår.

Synd jag inte läse detta innan jag skivade och slängde i torken…
Skar ner i bitar modell något stora.

Kom på en sak i går, Ostronmusslingen påminner mig om Blomkålssvampen. Tycker den har en aning av den karraktäristiska “tallbarrsdoften” och även smakmässigt något Blomkålsaktigt.
Kan ju bara vara jag som tycker det men tankarna gick åt det hållet.

0

"JAS" Helsingborg

1 feb 2008 kl. 00:12

Jag tycker att det är märkligt att den bara har gott under “Ätlig” i många svampböcker. Jag har gillat den köpta när jag har fått tag på god kvalitet men den vilda är så mycket bättre tycker jag, för mig har den blivigt en favorit som borde ha 3 *** så de så.

0

Affe Nv Skåne

1 feb 2008 kl. 01:03

Jag har aldrig smakat den tidigare, helt klart godkänd!

Skall bara hitta något bra användningsområde till den också.
Du har väl några bra recept på lager?

0

JAS - skiva svamp

AM

1 feb 2008 kl. 08:25

Ett förslag om det är möjligt.
Har du testat att skiva med osthyveln?
Det blir tunna skivor ,som torkar snabbt.

0

"JAS" Helsingborg

1 feb 2008 kl. 08:27

Jag använder den som vanligt till en hel del. Bara stekt med smör & kryddor, panerad men då får man vara vaken! i soppor, gräddstuvad med dill m.m. Kolla in recept på nätet och så har Antonio Carluccio i boken Galen i Svamp några fina recept. Du får kolla in tidigare trådar om OM. Så hittar du en del mycket intressanta saker. Den är väldigt nyttig och har höga näringsvärden.

0

buffy

2 feb 2008 kl. 02:07

Jag torkade i november ca 0,5 kg ostronskivling, mest små ex, skurna i tunna skivor. De torkade mkt snabbt och blev nästan pappersaktiga, utan att mörkna nämnvärt. Jag har inte använt dem än. Osthyvel funkar bra till fasta ex av tex brunsopp, men ostronskivlingar är nog alldeles för sega. Jag använde en (välslipad) kökskniv.

0

Enelie, Linköping

2 feb 2008 kl. 15:47

En tanke….
Ostronskivling verkar ju klara minusgrader. Stämmer det? (Jag har själv aldrig plockat.)

I så fall så skulle man ju kunna frysa dem först och sedan skiva med osthyvel så är det lättade att få tunna skivor.

0

Torka Ostronskivling!

Jan A, Uppsala

2 feb 2008 kl. 16:53

Jag har aldrig torkat många/mycket samtidigt, hittar bara några få i taget och river då ostronskivlingarna i några få mm breda “remsor” från hattkanten och mot mitten, i fiberriktningen. En kniv är då bra, men bara för att få remsorna lagom “i början”, vid kanten.  Remsorna lägger jag glest, ibland kors och tvärs, på hushållspapper. De torkar snabbt och problemfritt.  Till saken hör att jag inte torkar mycket svamp, utan fryser in, nedsmält.  De enda matsvampar jag torkar är stenmurklor, sandsopp och ostronskivling och vissa, goda år också vårmusseron och svart trumpet, alltid utan extravärme, bara solvärme.

0

Torka Ostronskivling!

"JAS" Helsingborg

2 feb 2008 kl. 18:03

Ett litet tipps för att få tunna skivor av inte allt för stora svampar. När jag skivar små Kj andra sopper, musslingar och Camp. så använder jag en bra äggskivare går faktiskt alldeles utmärkt! De ni!! Annars är det ju faktiskt lättare att skiva svamp än att skiva lök och inga tårar heller bara ren glädje.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone