Hej på er!
Det finns ju en gammal regel som säger att om en kremla smakar milt är den ätbar. Det ska ju vara en av dessa regler som fortfarande ska gälla tydligen.
Men jag plockade en svartkremla förra helgen. Den smakar ju milt när man smakar på skivorna, men ska enligt en aktuell svampbok från 2005, inte vara ätbar om man inte gör ett avkok.
Kan det verkligen stämma? Någon som vet? Det innebär ju i såfall att det finns ett undantag i regeln.
Sant.
jag är mera förbryllad över just att man alltså inte längre kan använda regeln att alla kremlor som smakar milt är ätbara eftersom det verkar så att svartkremlan smakar milt men inte är ätbar.
Men det låter lite skumt, så är det någon som har någon annan info om Svartkremlan som verkligen stämmer så...? Är det “giftig” så att man måste koka av den eller står det fel i mina nya svampbok från i år?
Jag har aldrig ätit svartkremlan men den anses ibland ätlig. Den är i vart fall inte giftig vad jag känner till. Däremot tycker jag att det verkar vettigt att undvika att äta kremlor i den gruppen (Compacta). Inga kremlor är kända som farligt giftiga i Europa, men en släkting till svartkremlan som heter Russula subnigricans har orsakat dödsfall i Japan:
http://www.japantimes.co.jp/cgi-bin/makeprfy.pl5?nn20050828a8.htm
http://mdn.mainichi-msn.co.jp/national/news/20050827p2a00m0na010000c.html
http://park16.wakwak.com/~fungi/ajiwai_kinoko/nisekurohatsu.htm
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.