vet inte om den smakar stenmurkla, dessutom så smakar inte sörmlänska stenmurklor likadant som plockade V om Dorotea, Jag gjorde ett test på museet 8 personer, alla tyckte att de smakade olika, tråkit nog så tyckte 7 att de lappska var godare. men framför allt är det skillnad i konsistens mellan sandsopp och murklor, hade andsoppen murklans fina konsistens , så kunde man låta bli att plocka murklor om nu smaken är lika
Jag anser att sandsopp påminner mycket i smak om stenmurkla. Någon 100% ersättare är det inte. Jag tror att jag inte klarar mig utan torkad sandsopp…..tror jag ;)
I höstas var det mycket magert med alla soppar.
Men i stället hittade jag murklor mer än vanligt i vårast.
Jag tycker nog att det är skillnad. Det som är så roligt är att soppar som man tidigare ratat, som sandsopp och örsopp vinner så otroligt på att torkas. Både i smak och konsistens. Dessa svampar, som jag tidigare bara plockade om jag inte hittade bättre sorter, har blivit sådana som jag aktivt söker för att kunna lägga upp ett rejält förråd inför resten av året.
Torkad Örsopp VS Sandsopp och KarlJohan
Jag tycker det är lika gott med vilken som. Torkad KarlJohan är kanske favoriten, tillsammans med Blodsopp som går att hitta ganska ganska ofta här i NV-Skåne. Men det är framförallt för att de bitarna ser trevligare ut, vi använder dem bl a i pajer eller steker bitarna hela efter urvattning.
Örsoppen brukar jag hellre finhacka och använda i stuvning till exempelvis crepes eller till någon kötträtt.
Det är enda skillnaden, för de smakar lika bra.
En liten kuriositet: Första gången som jag testade så blev min hustru arg på mig och skällde på mig för att jag var så tramsig som plockade sådan dålig svamp. Men jag hade hört att de skulle bli bra av att torka och ville prova. När jag sedan bjöd henne av svampen i stuvning fick jag upprättelse.
De kallas numera i familjen för Skällsopp.
När jag gick min svamputbildning, berättade en av kursdeltagarna att de hade haft en svampsmakartävling.
Maträtter med olika svampar. De som var testsmakare hade ingen aning om vilka svampar som använts.
Den maträtten som vann och utsågs vara godast, var tillagad med örsopp.
Så det är ingen skröna. Själv har jag ff inte testat.
I år har jag för första gången satsat på att samla och torka sandsopp, eftersom tillgången varit bättre än på många år, och idag blev den provsmakad.
Det blev en positiv överraskning! Den syrliga smaken hos den färska svampen, som jag inte har varit så förtjust i, var helt borta. Den var helt enkelt mycket god, men smaken kan inte jämföras med någon annan svamp (och absolut inte stenmurkla).
Skulle vara kul att höra om det är någon mer som vill testa att torka örsopp. Är så nyfiken på att höra vad andra tycker. Jag gjorde ett inlägg här i slutet av oktober, och det var några som var intresserade, men då var örsoppssäsongen över. Nu börjar det väl bli dags igen. Har inte själv hittat någon örsopp ännu, trots att jag letat, men det börjar komma en del andra soppar så det skall väl snart gå att hitta örsopp också.
Jag har provsmaka stenmurkla i år men jag inte riktigt hur man tilaga den att jag kan säga god. Jag har torka dem för jag tycker att mkt roligt att plocka svamp en kompis som inte hitta mkt han fick köpa av jag. intressant att veta att det går att torka sandsopp min favorit svamp.
Nu har jag äntligen hittat mina älskade örsoppar här i NV-Skåne. Lite märkligt att de kommer nu när det varit så torrt så att det är nästan helt tomt på andra soppar (utom gallsoppen som verkar trivas särskilt bra i år). Det blev en hel kasse med små och fina örsoppar som nu ligger på tork inför vinterns behov.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.