Igår smakade jag för första gången Fläckkantarell, måste säga att det är en försummad svamp, står som ätlig i svampböckerna och det var den med råge tyckte jag. Mild och fin i smak och konsistens påminner förståss rätt mycket om Trattkantarellen. Men stöter jag på den i skogen så skall jag plocka den hädanefter. Tack till Anitha som sände mig lite torkad.
Buffy!
Den är lätt att förväxlas med mjöltrattskivlingen.
Fläckkantarellen växer ofta på samma ställen som frostvaxingen.
Jag hittar mina i mager mossa och på stenhällar som är täckt med mossa.
Den påminner om trattisen i utseendet. Skivorna är vita och när den är lite äldre så uppstår rödlila fläckar på skivorna, därav namnet. Jag har plockat fläckkantareller ända in i mitten på december. Den finns från augusti och framåt.
Rekommenderas.
De gaffelgrenade skivorna går inte att ta fel på, om man synar dem noga:
http://www.natur-um-triberg.de/Bilder/Pilze/WachstrichtRoetend2224.jpg
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.