0 2015 visningar

31 svar

Fästingar

Gittan

17 sep 2005 kl. 16:36

Var ute i svampskogen i onsdags. Vi hittade ganska mycket gula kantareller, trattkantareller (jättesmå), taggsvamp, strävsopp mm. När jag kommit hem, duschat och lagt kläderna i tvätten så hittade jag först en putteliten fästing på magen och sedan ytterligare en i ljumsken. Med hjälp av min gubbe så hittade vi ytterligare två. De var så små så vi fick ta fram förstoringsglaset för att se att det var fästingar. Jag har alltid har varit mycket i skogen (plockat svamp, orienterat, varit ute med hunden mm) och har flera gånger fått fästingar på mig men inte så många, och så små, samtidigt. Hur kan man slippa dessa äckliga varelser? Har någon något tips?

0

Erik Ekholm

17 sep 2005 kl. 17:10

Undvik blöta partier med hög vegetation.

Använd stövlar med ljusa kläder nerstoppade i stövlarna och ljus tröja nedstoppad i byxorna. Syna kläderna då och då.

Fästingarna klättrar uppåt.

MyggA eller något liknande preparat runt handleder, stövlar och byxben.

Hade själv en skräckupplevels ifjol när jag hade hade suttit på huk en halvminut och plockat kantareller. Plötsligt kröp ett 50-tal (ingen överdrift!) små fästingar på mina fingrar beslutsamt på väg att leta rätt på lämpliga angreppspunkter.De måtte varit nykläckta just där.

De sista två åren har det verkligen varit mycket fästingar. Alla tidigare år har de aldrig varit något problem vid svampplockning. Milda vintrar, fuktiga somrar och många rådjur, eller vad kan det bero på?

0

Helena

17 sep 2005 kl. 17:34

Finns ytterligare ett sätt. Smörj in händer o handleder med tjärsalva. Håller garanterat både myggor o fästingar på avstånd. Jag tillhör de som kan ha flera hundra fästingar på en sommar men nu med salvan så har jag inga. Utom de gånger jag glömt den. Mer info om salvan finns på min hemsida http://www.geocities.com/skogsraets

0

Fia A

17 sep 2005 kl. 19:32

Obligatorisk TBE-vaccinering för alla svampplockare i riskområdena!! Och så duscha direkt när man kommer hem då, de gillar ju inte vatten. 

0

Helena

17 sep 2005 kl. 20:09

Visst vaccineringen är ju självklar men så finns ju borrelia. Det är en allt annan än trevlig upplevelse att ha. Tyvärr är det så att ofta är fästingarna snabba på att sätta sej fast iaf på mej.

0

Birgittta

17 sep 2005 kl. 21:05

OK Jättebra med dusch direkt efter svampskogen Tyvärr räcker inte det. Myggmedel med bl a. lavendel hjälper lite. Men inte fullt ut.
Mitt barnbarn knappt 7 år åkte på borrelia för ca en månad sedan. Värsta komplikationen svamp i munnen av antibiotikan.

0

Gittan

17 sep 2005 kl. 21:54

Var i landet bor ni? Det verkar vara extra mycket i Västra Götaland (Skaraborg). Har inte träffat på så många i varken Halland eller Värmland.

0

Affe

17 sep 2005 kl. 22:25

Borrelia vill man inte ha…. Lyckades fånga det för 2 år sen och vill deffinitivt inte ha det igen.

0

Olle

17 sep 2005 kl. 23:51

Jag har sett en spridnings karta över borrelia och TBE en gång.
Är det någon som vet om det finns någon på nätet?

Jag har för första gången blivit biten av dessa vidriga djur (3st)men det blev inget vad jag märkt som tur är.

Tack för tippset om tjärsalva.
Vi ska tetsa den!

Vanliga myggmedel hjälper inte så bra tydligen, eller har någon något tips på ett verkligen bra preparat i övrigt?

0

Bengt Sandh

18 sep 2005 kl. 02:16

Hej Gittan!

Jag vet inte hur det funkar nu för tiden men jag har läst att under andra världskriget så blev ganska många flygande fästingar nedskjutna med luftvärnskanoner och besättningen fick hoppa ut i fallskärm.
Det är väl tveksamt om dagens moderna fästingar har någon besättning så det är väl inte någon större skada skedd om man skulle få in en fullträff…

Själv har jag alltid en luftvärnskanon i svampkorgen omutifallatt.

0

Helena

18 sep 2005 kl. 07:00

Jag bor i Sörmland och här är det väldigt gott om odjuren tyvärr.
Vad det gäller effektiva medel mot dom så är det bara tjärsalvan som hållit dom väck från mej iaf.

0

Susann

18 sep 2005 kl. 12:06

Välkomna till vackra Dalarna här finns ytterst få fästingar vi har bara varg och björn….

0

Paula

18 sep 2005 kl. 15:48

Har vågat mig ut i skogen här i södra Dalarna trots rovdjuren… Lyckades få två fästingar i nacken, föredrar rovdjuren… men, det finns nåt annat kryp också, älgfluga tror jag den kallas, små, har vingar som dom sägs fälla när dom satt sig under huden Huja mig, hur skyddar man sig mot såna?
Paula i Säfsen

0

Karin Hedén

18 sep 2005 kl. 16:46

0

Rebins pappa

19 sep 2005 kl. 14:41

Fästingar är gott mmmmmm…

0

Bo E-son

19 sep 2005 kl. 18:54

Paula:
Älgflugan brukar gå att få bort med en vanlig kam om den sätter sig i håret.
De är vanliga i mellansverige tror jag.
Det brukar vara fullt av dem ett par veckor varje höst, men jag tror inte de är lika farliga och blodtörstiga som fästingen.

0

H-G

21 sep 2005 kl. 00:22

De riktigt små fästingarna, som man knappt ser, har inte sugit blod innan (från något däggdjur som bär borrelia, TBE osv).
De kan därför inte överföra blodsmitta från annat djur. Utan blod kan de inte växa sig större, utan dör av svält. Dystert öde för mången fästing.
Lite osäker på om de kan ha något skräp från början, chansen bör vara mindre i alla fall.

0

Per Hj

21 sep 2005 kl. 11:15

Det sägs att det kan ge ett visst skydd mot fästingar att äta vitlök…

0

Irene A

21 sep 2005 kl. 14:21

Det sägs att vitlök hjälper mot vampyrer också

0

Per Hj

21 sep 2005 kl. 14:49

http://www.bth.se/forskning.nsf/0/9c9d286b0cb13351c125702f00478758?OpenDocument

Eftersom du är biologikunnig, Irene, så kan du nog komma på en rationell förklaring till varför vitlöksätande skulle kunna skydda mot fästingar.

0

hanzzon

21 sep 2005 kl. 16:38

älgflugan biter inte människor.
mvh

0

David

21 sep 2005 kl. 16:54

Som Erik Ekholm sa tidigare, MyggA (finns på apoteket) runt alla ingångar i kläderna fungerar rätt bra. Själv har jag varit noga att använda det och inte haft en enda, medans sambon haft ett tiotal.

Om du tvekar på verkan, ta ett papper och rita en ring med medlet, placera en fästing mitt i och se hur den ryggar tillbaka och byter riktning så fort den når ringkanten. När fästingen efter en kvart inte lyckats ta sig över cirkeln var jag själv rätt övertygad…

0

Cobran

21 sep 2005 kl. 18:38

Har sedan många år märkt att mygg, broms, fästingar mm hellre ger sig på någon i mitt sällskap om jag är i sällskap med någon i skogen.
Jag äter vitlök i ganska stor omfattning.
Använder aldrig myggmedel.
Skvattram dock, i den mån den finns tillgänglig, har visat sig fungera bra.
Tja, tro vad man vill, i och för sig är jag ofta jagad av älgflugor den period de uppträder, men eftersom de inte suger blod så är de ju inte lika farliga, om än irriterande!
Tro vad man vill, men vampyrer och fästingar kanske egentligen är av samma släkte, blodsugare som blodsugare liksom…
Dessutom är vitlök gott, tycker jag, men inte min kompis som har besvär med insekter och fästingar!
Tro´t den som vill…

0

Magnus

24 sep 2005 kl. 09:06

Fästingar har tre utvecklingsstadier.
Larv, nymf, vuxen, mellan varje stadie krävs ett blodmål. TBE kan smitta från larv då detta virus kan finnas i den nykläckta fästingen. Borrelia och Ehrlichia (bakterier) måste fästingen smittas med. Oftast från mus etc. Man tror att fästiingen smittar med borrelia vid slutet av måltiden då den regurgiterar (kräks) lite av sitt maginnehåll. Därför skall fäsingen snabbt bort. Gamla huskurer-bensin, smör, tjära mm har bara den effekten att fästingen får sitta längre och risken för smitta ökar. TBE finns i fästingens saliv och smittar momentant. Fästingar kan leva upp till 11 år! utan att äta. Det farligaste för fästingen är solen och torka den klarar kylan bättre då den kan tillverka “glukol” i blodet som andra leddjur. Bästa skyddet är stövlar + byxorna nedstoppade i strumporna + ljusa byxor och ofta kontrollera sig.
Borrelia och ehrlichia botas med antibiotika. TBE är ett virus och läker ut själv med risk för permanent hjärnskada. Räligt!
MVH Magnus
Leg Veterinär

0

Susann

24 sep 2005 kl. 14:25

Tack Magnus nu fick jag svar på flera saker jag undrat över.

0

H-G

24 sep 2005 kl. 14:28

Tackar Magnus,
det var ett fylligt svar.
Vid närmare okularbesiktning ser jag att rackarna har åtta ben! Insekter har väl sex? Däggdjur fyra, och grannens hund tre. Kan de verkligen vara spindlar utan nät…

0

Olle

25 sep 2005 kl. 11:08

Fästingen är ett spindeldjur om jag kommer ihåg min biologi rätt.

En sak jag funderar på när jag läser inläggen är om vitlök.
Ni som märker skillnad, äter ni den rå i så fall?

Min sambo har vitlök i allt och i riklig mängd men den blir tillagad.
Jag och min sambo blir alltid “attackerad” av mygg och har nu på senaste tiden hittat fästingar på oss när vi är i skogen.

Kan det vara så att ni som upplever att vitlöken gör skillnad helt enkelt inte blir angripna naturligt (jag har bekanta som aldrig blir stuckna av mygg medans jag ser ut som jag fått mässling) men tror att det är vitlöken?

0

Birgitta

25 sep 2005 kl. 22:07

Möjligt att vitlök är bra mot fästingar. Däremot hjälper det inte mot älg-häst eller vad de nu heter flugorna. De suger även blod. Alla jag klämde ihjäl idag på mig och min man färgade fingrarna röda av blod.

0

Per Hj

26 sep 2005 kl. 12:26

Olle - självklart går det inte att veta om vitlöken fungerar utifrån sina egna erfarenheter. Det är ju omöjligt att få resultat av en undersökning på en population av ett enda försöksdjur (man själv) och utan kontrollgrupp. Det verkar hursomhelst forskas på området.
Sedan är det ju så att inte alla rökare får lungcancer heller…

0

Boel

26 sep 2005 kl. 13:10

Fick nyligen besked av en läkare i Turkiet att myggen gillar blodgrupp A o B men inte alls O.
I vår familj stämer det: Jag blir illa åtgången A men inte min man O

0

Per Hj

26 sep 2005 kl. 16:25

Om detta gäller malariamyggan borde blodgrupp 0 p g a det naturliga urvalet vara vanligare i malariadrabbade områden än i icke malariadrabbade. Intressant…

0

Jörgen

26 sep 2005 kl. 17:09

Läste att någon trodde att den s k älgflugan inte biter människor. Detta stämmer inte, i Finland har de i år haft stora problem med dessa flugor i samband med bärplockningen och de härjar ända upp i Jakobstadstrakten. Jag vet inte hur det ligger till med utbredningen i Sverige.

Lite info om flugan:
http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/frageladan/alglusfluga.asp

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone