Svampar i naturen, kulturen och köket av Olle Persson,Sven Nilsson och Bo Mossberg säljs på rean för 79 kronor. Den boken som utgavs 1989 var den första kursbok jag skaffade. Studiecirkeln 1990 i Umeå leddes av Lasse Nitare.
Det har nog tillkommit en del matnyttiga saker i boken sen dess.
Den upplaga jag har är tryckt 1999 (den första kom 1977), har smörsoppar på omslaget och som bokmärke ligger minnesorden i UNT över en av författarna, Sven Nilsson, som avled våren 2007.
I min reakatalog (Akademibokhandelns) är priset dock 119 kr!
En bok jag länge tänkt köpa begagnad är Gro Guldens ‘Svampguide i fickformat’, nu på rean för 69 kr.
En annan av mina många laster är CHILI. Philippe Plönninge: ‘Chilipeppar’ för 39 kr på rean. Rekommenderas.
Själv odlar jag mest Rocoto, Capsicum pubescens, vackert blåblommig med stora röda paprikaliknande frukter med medelstark smak. Arten kan bli stor och gammal (mina plantor är på femte året) vid rätt skötsel och lämplig övervintringsplats inomhus. Bra svampkrydda m.m.!
Jag har några frön över om nån vill ha.
Har aldrig haft nån ohyra på den här arten, vare sig ute eller inne. Givetvis inga gifter heller!
Tysk sajt
http://www.chili-balkon.de/sorten/rocoto.htm
och amerikansk
http://www.rocoto.com/index.php?view=article&catid=2ASeeds+&Plants=&id=11ACapsicum+pubescens&option=com_content&Itemid=11
Om ni går in på http://www.bokus.com och skriver svamp i sök rutan så får ni upp alla böcker som är med på rean,men det är “nätpriser”
Vi som bor på landet och kanske inte vill åka till stan och trängas man kan ju beställa på nätet. Man får även poäng för köp registreras om man är medlem i coop.
Gro Guldens Svampguide tog de bara 51 kronor för!
Frön med “bonus” på väg. Jag står för fiolerna, denna gång!
Ni har fått ganska många frön, så dela upp och sprid risker och chanser. Lång grobarhetstid, men ibland också lång groningstid! Plocka ut frön och låt dem ligga i rumstemp. vatten c. fem timmar. Plocka upp dem (OBS! fröna är “starka” och kryddar fingrarna, så akta ögon och ännu ädlare delar) och så 5-10 mm djupt, 3-5 i varje kruka, i vanlig, fuktig såjord på ljus och lagom varm plats, Håll fuktigt men inte vått. “Miniväxthus” eller imitation bra. Maila mig vid “behov” : uppsam@telia.com
Läs ffa på Rocoto-hemsidorna jag lämnat länkar till och Googla “rocoto” eller “capsicum pubescens”. Bilderna visar hur mina ser ut idag, vid slutet av skördetiden. Lycka till!
Ja, i princip året runt, men nu kommer jag att beskära och plantera om i mars-april och sen ställa ut krukorna. Om jag inte beskar skulle det kanske bli åretruntskörd, men bättre att få bra plantor. Och frukterna går utmärkt att torka…
Bilderna visar frukter under medelstorlek. Stora kan väga betydligt över ett hekto, mycket saftigare än en röd paprika.
Jalapeño är en av de mildare - som smakar nåt alls!
Man kan äta Rocoton “naturell” men det känns i hela kroppen! Har provat. En gång!
Styrkan mäts i scoville.
Googla “chili scoville” eller “chili styrka” så får du styrkebesked som varierar, men det beror mest på olika odlingsförhållanden och slumpen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
Rokotopeppar 100000-200000
Jalapeno 2500-8000
http://www.ushotstuff.com/Heat.Scale.htm
Manzano är ett annat namn på Rocoto
http://gourmetsleuth.com/chiliscale.htm
“Peruvian” är också samma typ.
Chiliätarna säger:
And remember “if it´s to strong, your to weak”!
Läste era inlaägg om chili och böcker på rean!
Odla man chili så anta jag att ni använder dem i matlagningen! Vill därför tipsa om Jonas Borséns Kokböcker med chili:
http://www.borssen.com/bocker.asp?Meny=1
Jag har inte kollat om de finns på rean men rekommendera dem varmt.
Tackar, posten har anlänt. Ska använda bonusen redan i kväll i tacosåsen. Vi äter alltid (nästan) tacos på fredagar och gör en egen sås. Den är “hot”. Fräser gul och vit lök i olivolja, slår på en burk med krossade tomater och kryddar med: Holy Cow, tabasco, chiliflingor, sambal oelek, ungersk stark paprikapulver,vitpeppar, salt coh en ett par tsk socker. Får koka ihop 3 kvart, god, mustig och stark!
Ha en trevlig fredag alla svampvänner!
Geraldine, bonusen är laddad hoppas jag - och frisk. Luftorka de små svarta, så har du ännu mera gott om goda utsikter! Smaklig måltid!
Dieter! Jag köpte “Het trädgård” (Borssén/Plönninge) “för några år sen”, troligen på Bergianska (signerad av PP) och har också “Eat the heat”. Är inte så mycket för kokböcker, utom Carluccios och Nils-Emils, utan “hittar på” istället! Det brukar bli ätbart. Och för min högst “egna” del föredrar jag faktiskt Philippe Plönninge och “Nakna kocken” framför Borssén. Men chili litteratur rekommenderas! Och kolla Borsséns chilihemsida: http://www.borssen.com/index2.asp
Jag syftade enbart på chilifakta i Borséns böcker och hur man kan använda de olika sorterna i matlagningen. Jag tycker också om att experimentera själv i matlagningen. Ibland blir de f…
och ibland mums mums.
Geraldine, vad är Holy Cow för något? Det har jag aldrig hört talas om! Smaklig måltid önskar jag.
Tack för tipset Jan!
Holy Cow är en bordskrydda i seirien Crazy Chef´s STRANGE SAUCES. Mother of all chii.
Alternativ eller komplement till Tabasco. Innehåller chili, vitlök, ättika och kryddor. Den tillverkas av Paran Para AB i Bromma och konsumentkontakt är Ridderheims Delikatesser.
Måste berätta om en söndag för någon månad sedan. Till saken tillhör att jag jobbar i Bromma och vid deras lager och fick en 21/2 liters dunk av denna starka sås. Vi tappade upp såsen i mindre burkar, det brukar räcka med 1-2 tsk i tacosåsen. Men iaf på söndagar brukar vi göra “Peruansk kyckling” och då använder jag den tacosåsen i som blir kvar från fredagen. Trodde att sambon hade hälllt upp tacosåsen i en sån där burk, så jag hällde i hela burken. Tyckte att det osade lite ättika men tänkte inte mer på det. När vi sen sitter och äter så tyckte vi alla att det var ovanligt stark, efter ett par tuggor började det brännas ordentligt. Jag sa:
Det känns som jag har haft i en hel burk sambal oelek.
Mmm sa resten av familjen.
Då kom vi på det, jag har ju förfasen haft i en hel burk Holy Cow.
Det blev panpizza för övriga familjen, jag åt lite till och försökte skrapa av såsen. Resterna av kycklingen stod i kylskåpet någon vecka. Min sambo fråga om jag inte skulle slänga det, jag sa det är starkt och välkryddat, det håller länge. Slängde den något senare:)
Tack för upplysningen. Åker nästan varje dag förbi Ridderheims i Bromma. Dom säljer även en produkt som heter “svamp och algkrydda”. Holy Cow däremot känner jag inte till. Jag assosierade namnet till Indien och de Heliga Kossorna där men så fel jag hade.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.