Apropå goliatdiskussionen och svamparnas okända utbredning i Norrland, vill jag berätta att jag har hittat kruskantarell häruppe idag!
De växte i granskog med inslag av björk där vi brukar leta efter trattkantareller (och där det också växer svart trumpetsvamp).
Någon annan i Umeå-trakten som har träffat på den?
Hej Lena, den finns här: http://svampguiden.com/art/visa/pseudocraterellus_undulatus
De “äkta” kantarellerna som kan hittas i Sverige är ca 10 arter, eventuellt fler om vissa färgvarianter räknas som egna arter.
kantarell (gul) (Cantharellus cibarius)
blek kantarell (Cantharellus pallens)
trattkantarell (Craterellus tubaeformis), finns flera färgvarianter
ametistkantarell (Cantharellus amethysteus)
orange kantarell (Cantharellus friesii)
rödgul trumpetsvamp (Craterellus lutescens)
svartnande kantarell (Cantharellus melanoxeros)
grå kantarell (Craterellus cinereus)
svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides) har en blek färgvariant som kallas C. konradi
kruskantarell (Pseudocraterellus undulatus)
nordlig kantarell (Cantharellus borealis) är en liten art hittad i Nordnorge
Sen finns det några arter som heter något med kantarell fast de inte är riktiga kantareller:
fläckkantarell
mosskantarell
musselkantarell
kärrkantarell,
källarkantarell
narrkantareller
Sant, Jörgen, vilka arter som ska kallas “äkta” kantareller är såklart en definitionsfråga. Om man föredrar det, kan man göra en snävare definition, så att ingen av arterna med ihålig fot räknas dit, utan får kallas t.ex. trumpetsvampar (Craterellus, Pseudocraterellus)istället. Då är trattkantarell, grå kantarell och kruskantarell inte längre kantareller.
Hänger inte riktigt med i resonemanget nu. Svamparna du nämner nu har väl fått sitt släktnamn p g a vissa karaktärer som sorterar in dem i ett särskilt fack. Då är det väl fel att slå ihop vissa arter bara för att de på svenska kallas trumpetsvampar. Eller börjar det bli för petigt nu…?
Ca 3 mil sydväst om stan.
Hur arternas utbredningsbilder kommer att se ut, beror ju nu, liksom tidigare, på om iakttagare rapporterar in något. Jag tycker att Artportalen har stora fördelar i och med att man själv kan gå in och kontrollera sina artlistor och fyndplatser. Fast jag har inte lyckats rapportera med textfil (har någon annan gjort det?), så inmatningen blir tidsödande och därför är det lätt gjort att strunta i rapporteringen.
Jo, textfilsimportering till Artportalen fungerar. Fast det krävs en hel del arbete innan. Själv exporterade jag min FON(Find of Nature)-fil till Excel. Sen byggde jag upp ett blad med 32 kolumner (många av dem tomma) enligt beskrivningen på Artportalen. Delade sedan upp listan i bitar om 195 rader(visade sig fungera bättre än maxgränsen 200) och sparade som egna filer. Sparade filerna som semikolonseparerade(bättre än kommaseparerade eftersom jag hade använt komma i beskrivningar av biotoper och dyl.).Därefter skapade jag alla mina lokaler i Artportalen, och plockade ut deras lokalid, vilket behövs i en av kolumnerna. Personid för de personer som eventuellt anges som determinatör eller medobs. måste också plockas fram och anges i resp. kolumn. Mina beskrivningar av biotoper och substrat placerade jag i resp. fritextkolumner. Importerade sedan filerna till Artportalen. Eventuella småfel visade sig med radbeteckning, lätt åtgärdat.
Visst var det mycket jobb, det borde gå att utföra smidigare kan man tycka.
I nuläget så är det alldeles för krångligt att rapportera på Artportalen för att de ska kunna locka en bredare samling rapportörer, men de arbetar på att förbättra systemet. Valideringen för textfilsimporten behöver kompletteras, jag har precis som Irene ofta misslyckats med importen (med undantag för några speciallfall). Den övre importgränsen på 200 poster är opraktisk, speciellt om man behöver föra in äldre uppgifter som man har liggande. Ingen tvekan om att det kommer att bli en viktigt resurs i framtiden när man fått bukt på alla barnsjukdomar.
Skönt att höra att även du har misslyckats med textfil, Michael.
Jag har tänkt att jag ev. hade för gammal version av Excel - men det borde inte ha någon betydelse när man gör om tabellen till text.
Ett annat problem är att det bara går att rapportera arter som finns i Artportalens artlista (= ekologiska katalogen?). Om inte artlistan blir uppdaterad, blir ju aldrig några nya arter rapporterade. Jag bad dem lägga in Suillus collinitus för ett år sen, men den går fortfarande inte att rapportera.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.