Igår hittade jag något som jag misstänker kan vara kungschampinjon, men jag är inte säker. Vackert gyllengul hatt med bruna fjäll, nästan vitt kött som gulnar något, chokladbruna skivor, “trasiga” ringrester, behaglig smak och doft.
Det som gör lite mig osäker är dels att stammen har mycket mer fjällrester (lika täckt som hatten) än på bilder jag hittat, och att den växte i ett gytter som tittade fram under ett nedfallet träd, vilket inte nämns på någon svampsida. Det var ca 10 st från väldigt unga till större med höjd 10-15 cm och hatt 5-7 cm.
Men jag hittar ingen förväxlingssvamp heller, och den verkar mycket aptitlig. Ska jag våga göra stuvning?
Eftersom det på detta forum konstaterats att det inte finns någon speciell art “rodnande kungschampinjon” så tror jag att de du hittat är sådana jag felaktigt trodde var denna art. Det stämmer mycket väl, var det fallna trädet dessutom en gran så...
Kolla gärna in på inläggen under “RODNANDE KUNGSCHAMPINJON” och “RODNANDE KUNGSCHAMPINJON2”
Här finns bl a en teckning på en “gyttrad” sådan, där det ser ut som att två fötter delat sig ur en gemensam rotstock…
Har svamparna behaglig champinjondoft och smak så blir de mums i stekpannan också!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.