0 275 visningar

6 svar

Artikel

Jygge

26 sep 2005 kl. 08:21

...rubriken blev missvisande där, vi börjar om:

Jygge SVARA
Lukta, skrapa och undersök varje exemplar. Om inte annat så kanske denna artikel får er att tänka. Spännande också med svamparnas nya utbredningskarta…

http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=265868&avdelning_1=101&avdelning_2=142

0

Irene A

26 sep 2005 kl. 08:34

Lite konstiga spekulationer i tidningsartikeln, tycker jag..
Att ökad försurning skulle vara en förklaring till att giftchampinjoner dyker upp i Jämtland, låter mycket osannolikt. Är det någonstans norrut som de kan förväntas bli hittade, är det väl just i de jämtländska kalkområdena.
Å andra sidan är det tydligen ingen som vet vad som orsakade förgiftningen heller.

0

Jygge

26 sep 2005 kl. 08:57

Du har nog rätt Irene. Det länkades till en kommentar i artikeln som försökte förklara:

http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=265867&avdelning_1=101&avdelning_2=142

0

Michael Krikorev

26 sep 2005 kl. 09:14

Jag tror inte heller på hypotesen att sjunkande pH skulle vara förklaringen till ev. förekomst av giftchampinjoner i Jämtland. Längst ner på artikelsidan finns en länk till en annan artikel där Lars Lundberg dementerar på ett bra sätt.

Jag har sett giftchampinjonen på en del ställen i Stockholmstrakten men mest i Östergötlands kalktrakter. Och jag har alltid hittat den på kulturpåverkad mark i tätorter. I Linköping är den vissa år mkt vanligare än snöbollschampinjonen i parker och gräsmattor.

0

Irene A

26 sep 2005 kl. 09:25

Aha, jag missade den länken.
Lars Lundberg har ju helt rätt: Om giftchampinjonen hittas i Jämtland beror det inte på försurning.
Däremot hör champinjoner till de arter som snabbast och lättast kan etablera sig längre norrut i takt med ett varmare klimat.

Fast jag är skeptisk ändå - inte ens en inbiten rökare kan väl undgå stanken vid tillagning av giftchampinjon?

0

Erik Ekholm

28 sep 2005 kl. 23:32

Bara en tanke:
Kan det inte ha varit karljohan, angripen av soppsnylting, som han blev magsjuk av?

0

Fia A

28 sep 2005 kl. 23:53

Vilken matsvamp som helst kan bli en förgiftningssvamp efter en för lång stund i värmen eller kanske t o m i en tät plastkasse…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone