0 4836 visningar

17 svar

Ätlig vårsvamp!

Sofia, Skåne

9 apr 2008 kl. 01:00

Inspirerad av Daniels inlägg, kommer här en nybörjarfråga. Vilken annan ätlig vårsvamp finns det i skogen förutom murklor?

0

Geraldine Vällingby

9 apr 2008 kl. 07:54

Vårmusseron Calocybe gambosa
maj-juni. Plockar den inte själv för jag är inte säker på den, ska ev ut om några veckor med Franco M och lära mig.

0

Geraldine

9 apr 2008 kl. 07:55

..mej Sofia, du är väl ingen nybörjare:))

0

Lena M

9 apr 2008 kl. 08:14

Den första ätliga svampen som kommer här i Gästrikland brukar vara nejlikebroskskivlingen, men då är vi inne i början av juni.

0

"JAS" Helsingborg

9 apr 2008 kl. 08:28

Kolla min tråd “Svamp från idag men vad?” Där svarar Jan A, Uppsala mig så här.
JAS, vitsprödingen är en riktigt god matsvamp och går ibland att hitta i stort antal. Den var riktigt ymnig här under tidig sommar det usla året -07, ffa vid döda/döende sälgstubbar/-grupper.

0

Jan A, Uppsala

9 apr 2008 kl. 08:44

Efter de något speciella stenmurklorna kommer under maj och juni den FÖR MIG kanske godaste av alla matsvampar, VÅRMUSSERONEN!

Vanlig växtplats för stora skördar!

0

Lena M

9 apr 2008 kl. 08:49

Den har jag aldrig träffat på här i Gästrikland, men borde den inte finnas här och den växer väl i gräs, på ängsmarker ?

0

Dieter Endom

9 apr 2008 kl. 09:45

Jag hitta vårmusseron även i glesa skogsdungar på kalkrik mark på Hållnäshalvön och i gräsmattor bl a mitt i Tierp. Här hemma i Solna växer de nästan framför köksfönstret nere vid Pampas marina och nära Karlbergsparken.

0

Lena M

9 apr 2008 kl. 10:12

Jasså, då bör den finnas här tycker jag eftersom marken är kalkrik, skall hålla ögonen öppna.

0

Jan A, Uppsala

9 apr 2008 kl. 10:36

Lena och Dieter, jag plockar (ganska) mycket vårmusseroner om årsmånen så tillåter, 30-40 liter åtminstone.  Det allra mesta i såna biotoper som bilden visar, första generationens planterad granskog på f.d. betes- och åkermark på kalkgrund där vårmusseronerna lever kvar. De syns så bra där! (En annan svamp som kommer där senare i enorma massor är ametistskivlingen!) Givetvis finns en del vårmusseroner också i betesmarker och gräsmattor, men där plockar mera normala människor. Liksom Dieter plockar också jag i ‘ädellövlundar’.
Alltför torra försomrar blir det inga vårmusseroner (här i trakten) och då händer det att de i stället kommer i september.  Jag har en “ganska fantastisk” erfarenhet från en svamputställning/exkursion c:a 20/9, då en besökare kom med en plastkasse med blandsvamp; pudrad tratt, bolmörtsskivling—och just vårmusseron!

0

Dieter Endom

9 apr 2008 kl. 12:54

Visst kan dom komma sent på säsongen men då ska man verkligen vara säker på vårmusseronen så det inte blir bolmörtskivling i svampkorgen.
Jag vet andra platser där det gärna växer vårmusseroner men jag vet inte om det är lämpligt att plocka där. Kolla gärna på kyrkogårdars gräsmattor, skåda svamp kan väl ingen ta illa upp.

0

Lena M

9 apr 2008 kl. 13:36

NU HAR JAG LÄST PÅ LITE GRANN OM VÅRMUSSERONEN OCH B.L.A STÅR DET ATT DEN KAN FÖRVÄXLAS MED JUST BOLMÖRTSKIVLINGEN OCH TEGELRÖD TRÅDSKIVLING, ÄR DE SÅ LIKA ?
KANSKE BÄST ATT HA NÅGON KUNNIG MED FÖRST GÅNGEN MAN TROR SIG HA HITTAT DEN OCH INNAN PROVSMAKNING.

Det börjar att klarna upp.

0

Irene A

9 apr 2008 kl. 19:57

En delikat vårsvamp med bra tuggmotstånd är förstås blek ostronmussling, om man har tur att hitta lite större mängder av dem.

Den här bilden visar lite intorkade, men typiska exemplar:
http://www.bio-forum.pl/messages/7259/43708.jpg

0

Lena M

9 apr 2008 kl. 21:13

Och var i landet kan den( ostronmusslingen ) växa måntro, i Gästrilöand ex.vis ?

0

Irene A

9 apr 2008 kl. 22:31

I Gästrikland kan det absolut dyka upp blek ostronmussling. Den finns i hela landet, men brukar inte hittas i några stora mängder.

0

Lena M

10 apr 2008 kl. 08:33

Ja då skall jag hålla utkik efter den också.

0

Sofia, Skåne

10 apr 2008 kl. 15:15

Tack alla för svaren. Oj vad jag längtar efter att hålla en nyplockad svamp i handen. Nu ska jag ta fram svampböckerna och förkovra mig i de olika vårsvamparna :)

Geraldine, det dröjer länge än innan jag är annat än nybörjare :(

0

Ätlig vårsvamp!Blek ostronmussling?

Olle Berg

3 jul 2017 kl. 16:53

Skuggig växtplats i trädgård två mil norr om Bollnäs. Svampen växer på 7st stubbar efter rönnar som fälldes för tre år sedan.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone