Tyvärr, Bo R., Bo E och Marita har rätt, det är svart trumpetvamp, lite torr bara, då blir den gärna brun/gråaktig.
Violgubbe är mycket tjockare, mer ljusbrun/gulbrun med violett anstrukning, har kantarelölens åsar ner mot forten..Sedan hoppas jag att du inte ätar upp den, när du påträffar den, för den är klassad som sällsynt och förtjänar att stå kvar, trots 2 stjärnor i min svampbok!
Hälsar Theresa
Det verkar råda oenighet om vilken svamp Carina plockat. Kanske är det de svenska svampböckerna som är orsaken till trätan, jag vet inte hur de ordnade? Efter storlek kanske, eller humör? (säkert med vackra, otydliga teckningar!)
Enligt min tyska, ordnade, svampbok är svampen Totentrompete (el Füllhorn) alltså ungefär Dödshorn på dialekt. Vetenskapligt namn: Craterellus cornucopioides.
Klassad som god, men namnet tycker jag avskräcker.
Hej, Hans!
Det vore kul att titta i din tyska svampbok. Tyvärr blev jag svampintresserat först efter min flytt till Sverige - de flesta svamparna kan jag inte på tyska! Men till Totentrompete kan jag tillägga att den här svampen kommer så sent i Södra Tyskland, sent i october, början av november, runt Allahelgonadagen, därav antagligen namnet. I Södra Tyskland inom den katolska kyrkan firar man nämligen 2 högtidsdagar: först Allahelgon och sedan dagen efter Allasjälarsdagen. Först då går folket till gravarna och smyckar de, man gör en festlig procession till kyrkogården och firar mässan i det fria bland gravarna.
Jag tyckte som barn att Totentrompete var ett mycket fantasieggande namn, inte avskräckande.
Höstliga hälsningar
Theresa
Skönt att man inte plockat violgubbe i tron att det var svart trumpetsvamp!
Men hur är det egentligen? Är det vissa arter av svampar som är extra känsliga för plockning? Måste man lämna ett visst antal fruktkroppar för att svamparna ska fortleva och förhoppningsvis bli fler istället för att utrotas. Är kanske svart trumpetsvamp liksom violgubben en sådan känslig art som man inte ska plocka rent hus på?
Trattkantareller, champinjoner, blåmusseroner och rodnande fjällskivling är exempel på arter som jag plockat under många år i följd på samma ställe, och då menar jag inte samma skog utan samma plats med en yta på max 5X5 m.
Någon som har några tips för god “återväxtkultur” i svampskogen?
Moine, moine Theresa! (hej på Platt)
Roligt att ha en tyska på forumet, själv växte jag delvis upp en by i Slesvig (Böcking´s Härrad) med platt, danska och tyska ikring mig. Vi var protestanter, jag känner inte riktigt igen traditionen. Även om mormor och morfar var varmt religiösa, tyckte om svamp och var enormt moraliskt upprörda över hur svenskarna förrådde både danskar, tyskar och hela världen under kriget. Mormor fick blodstörtning när jag gjorde svensk militär tjänstgöring!
Boken jag fann dödstrumpeten i heter
Der neue Kosmos Pilzatlas
von Hans E. Laux, en otrolig mängd bilder och mycket fakta. Tyskt välordnad, inget slarv.
grüss Gott
/Hans
H-G: “Även om mormor och morfar var varmt religiösa, tyckte om svamp och var enormt moraliskt upprörda över hur svenskarna förrådde både danskar, tyskar och hela världen under kriget.”
Och vad hade denna osakliga oförskämdhet med svamp att göra? Förrådde tyskar och hela världen??? Stora ord. Den svenska regeringen tog ansvar för sitt folk precis som den danska regeringen när den snabbt bad sitt folk att lägga ner motståndet mot Hitler efter att hela 13 (!) danska soldater stupat. Mot bakgrund av denna stora offervilja framstår dina morföräldrars hållning som rena hyckleriet.
Såväl trattkantareller och trumpetsvampar håller många år som torkad och är det som du skriver att de luktar ok så är det ju bara för dig att prova. Personligen så tycker jag det är synd att mala ner den trumpeterna. Blötlägg och låt vattnet puttra in, smörfräs etc - ta en titt i receptbanken för inspiration.
Erik Ekholm,
det var angående religion och svamp om du läser tråden som mina morföräldrars inställning kommer fram.
1. De kände väl till järnmalms-traden. Högkvalitativ malm som tyskarna inte skulle klarat sig utan. Utan SKFs kullager hade inte en stridsvagn, ett flygplan, eller artilleripjäs kunnat lämnat fabriken. Tyskarna lager dög bara till tåg och bilar.
2. 2, 5 miljoner tyska soldater tillsammans med vapen, ammunition passerade genom Sverige för direkt aktion bl a i Norge. Alltså slå ihjäl norska motståndsmän.
3. Sverige avvisade norske kungen, han fick fly till England istället.
Resonemanget tror jag var följande: Tyskland hade hamnat i vansinnesstyre och svenskarna passade på att göra sig en hacka och förlängde därmed kriget (förmodligen med flera år).
Vad du säkert inte känner till var att Danmark och Slesvig sveks av Sverige 1863. De var i allians för varandras beskydd, när Tyskland hotade Danmark bröt Sverige alliansen med motivering att det kunde bli krig! Utan hjälp anfölls Danmark ganska omgående, och stort manfall blev följden. Danmark tappade Slesvig-Holstein. Så nu vet du det Erik.
Inte har det mycket med svamp att göra, men jag lägger till detta: Kung Karl Johan gav svampen sitt namn för att han tagit med den franska traditionen att äta den till Sverige, vid den tiden då det begav sig, rynkade man i allmänhet på näsan åt den.
H-G, ditt första inlägg avsåg “under kriget” så att dra upp 1800-talshistoria känns som en undanflykt. Visst finns det många blodiga oförrätter i svensk-dansk historia att elda upp sig över om man går nog långt tillbaka.
Du har rätt i betydelsen av järnmalmen för tyskarna, men det är ju just därför helt säkert att de anfallit Sverige om de inte fått köpa malm. Efter att på 20-talet bedömt att omvärlden var stabil hade Sverige genomfört den största nedrustningen dittills i svensk historia. När kriget kom stod vi med ett mycket undermåligt försvar. Ett krig med Tyskland skulle ha kostat 10.000-tals liv. Om man istället skulle ge upp med en gång som Danmark, vad var det då för poäng att trotsa Hitler till att börja med?
Sverige tillät endast humanitära transporter medan striderna i Norge pågick.
I takt med att Sveriges försvar blev bättre vågade man minska på eftergifterna gentemot Tyskland. Stämningen blev därför irriterad hösten 1941 och framförallt februari 1942, men anfallet kom aldrig. Detta var alltså innan krigslyckan vände för Hitler.
Detta med förlängning av kriget är rena spekulationerna. Om Hitler hade tvingats sätta av resurser för att angripa Sverige hade han kanske ställt in planerna på att angripa Ryssland (hans största misstag) och kriget hade fått ett helt annat förlopp. På sikt hade han nog tjänat på att ha full kontroll över den svenska malmen.
Inget land gick i krig med Hitler av ideologiska skäl, utan för att han kränkte deras eller deras allierades territorium. Många är de länder som gärna skulle kompromissat för att slippa bli ockuperade. Jag tror inte britterna går och skäms å Chamberlains vägnar och jag tycker heller inte att vi har något stor anledning att skämmas över hur vår regering hanterade denna svåra tid.
Tack !Anne-Marie..
Jag har också med din hjälp hittat trattkantarell..
så tack!än en gång..
Ställde en enkel fråga om vilken svampsort jag hittat! och se vad det ställde till med..Är detta inte ett forum där vi skall diskutera svamp!ställa frågor, hjälpa varandra??trattkantareller finns det fortfarande gott om i Piteå
Önskar er alla en jättefin svamphelg..
Med vänlig hälsning
Carina i Piteå
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.