Hej Eneli, det bör - om de är c. 4-7 mm stora - vara galläpplen av ‘mindre galläpplestekeln’, Cynips divisa, den partenogenetiska generationen. De könliga gallerna sitter i bladkanten och är ungefär lika långa, men smala,ludna.
En del finns att läsa i “Galler - en fälthandbok om gallbildningar” av Carl-Cedric Coulianos och Ingmar Holmåsen. Tjock bok - men tunnare än Ryman…
Kan inte så mycket om dessa, r, men tror att ur såna galler som Eneli avbildat (som vuxit under högsommaren), kläcks steklarna nu på vårvintern, och producerar en könlig generation som jag nämnde i förra svaret. Honorna där lägger sen ägg under tidiga sommaren, så att nya såna galler (kulor) som på bilden kommer till etc. (Är du där Johnny, eller nån annan som kan, så hjälp!)
Hittade lite om själva “galläpplena”:
att man har använt dem till beredning av bläck och andra svarta färgämnen. (?)
http://runeberg.org/ryggrad/0068.html
Här finns en Uppsala-avhandling om några gallstekelsläktens biologi m.m.
http://www.diva-portal.org/diva/getDocument?urn_nbn_se_uu_diva-3975-1__fulltext.pdf
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.