0 454 visningar

13 svar

Rökpipsvamp!!!

Jan A, Uppsala

20 apr 2008 kl. 21:11

Vi kom för en timme sen hem efter en ljuvlig em-/tidig kvällsexkursion med fika vid en berömd glup uppe på storskogen.  Men före fikat gjorde vi nåt annat, vi kollade mina fyndplatser för rökpipsvamp, som jag såg där ffg 1969 och därefter då och då genom 70-90-talen och in på 2000-talet.  Det är samma “lokal s.l.” där Micke fotade ett ex i tisdags.  Vi hittade snabbt ett 40-tal och slutade sen räkna och småningom också att leta efter fler. Den största “flocken” bestod av minst 23 ex. Fler kan dock ha funnits gömda under löven.
Här bjuder frugan och jag på några bilder…

0

Jan A, Uppsala

20 apr 2008 kl. 21:14

...och några till!

Inte så lätt att se dem på sista bilden!

0

Jan A, Uppsala

20 apr 2008 kl. 21:17

...och så här ser det ut vid glupen!

0

NadaL, Umeå

20 apr 2008 kl. 21:22

Fantastiska bider Jan!
Wow!  :)

0

Irene A

20 apr 2008 kl. 21:43

Avundsjuk, jag är så avundsjuk :-(

0

Enelie, Linköping

20 apr 2008 kl. 22:00

Härliga bilder!
Man blir faktiskt avis, en smula.

0

"JAS" Helsingborg

20 apr 2008 kl. 22:09

Fint som bara den ibland är naturen så vacker att det värker till i bröstet. Jag måste erkänna att jag inte viste vad en “glup” var för något utan jag var tvungen att kolla på nätet. “Glup är en tidvis vattenfylld sänka med underjordiska till- och utlopp. Glupar är speciellt vanliga i Uppland. Tack för fina bilder Jan A. PS i morgon skall jag kolla in några fina Judasöron :)

0

anithau

20 apr 2008 kl. 22:23

Jan,Jan!
Jag säger bara oj,oj, vilka underbara bilder. Tydliga vackra, jag blir också avundsjuk MEN INTE MISSUNNSAM.

0

Jan A, Uppsala

20 apr 2008 kl. 23:15

Det var riktigt roligt att hitta så många som 23 i en grupp, rekord för mig. Glömde säga nåt om storleken. Den största “panterfläckiga med näbb” var drygt 6,5 cm. I den stora gruppen var de flesta mellan 3 och drygt 4,5 cm. De extremt bägarformiga 2 till 3 cm. Jag tycker de var ovanligt stora, men så har också årets bombmurklor varit. 

JAS! Det speciella med dessa glupar är de gamla ekarna som står i vattnet som fantastiska solitärer. Dessa efemära vatten kryller av vårliv när åkergrodan (i skogen!), vanliga grodan och paddan leker/spelar där. I dag spelade bara en skogssnäppa. Om nån månad är vattnet borta från de flesta…

0

Tina Nordberg Kolsva

21 apr 2008 kl. 08:33

Verkligen bra bilder. Tack för dem.

0

Totte Gbg

21 apr 2008 kl. 20:19

Ja oj vilka vackra bilder !!!

0

"JAS" Helsingborg

22 apr 2008 kl. 08:23

Jag som trodde att det var någon sunvilla men det är alltså så att ekarna varje år stor där och vadar i vatten och klarar det men så kan det ju inte alltid ha varit för hur skulle de kunna gro och växa där om de som småttingar blev dränkta i så många veckor varje vår. Jan hur länge står det vatten här på detta viset, att det är borta om någon månad har jag fattat men när “börjar” det?

0

Evus

22 apr 2008 kl. 15:01

Helt underbara bilder.
Så har man även i dag fått lära sig något nytt: “Glup”.
Tackar allra mjukast.

0

Rökpipsvamp och glupar!

Jan A, Uppsala

22 apr 2008 kl. 21:37

Tack för ros för bilderna. Glupen med ekarna och dess granne beskrivs, möjligen något “svåröverskådligt”, här:

http://kartor.uppsala.se/scripts/hsrun.exe/extwebb/dynamiskt2/MapXtreme.htx;start=HS_naturomrade?beteckning=JUM010

Klickar ni på “Visa på karta” så blir det så. 
(Via “Lista över inventerade socknar” kan ni se på mycket i Uppsala k:n.) 
 
Ska svara på JAS’ fråga om ekar, vattenstånd m.m. i morgon. Orkar inte nu; har varit ute hela dagen och lite till! Jodå, det blev både bilder och annat..

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone