Såg i dag på Rick Stein´s food heroes på BBC Food-kanalen. Där såg jag de mest perfekta kantareller någonsin och i massor! Men sedan blev jag mycket betänksam när denne tv-kock talade sig varm för något som såg ut som en rottryffel och att (vad jag fattade det som) använde detta som ett substitut för riktig tryffel. Dessutom använde han i sin mat ametistskivling. Är inte rottryffel oätlig och giftig? Och är det inte så att man rekommenderar ej att äta ametistskivlingen p.g.a. att den innehåller arsenik? Någon som vet om detta stämmer? Om det stämmer så är ju den kocken väldigt okunnig (eller jag)....
“Tryffeln”? har jag givetvis ingen aning om vad det var, men ametistskivlingen är en uppskattad mtsvamp i GB. Antonio Carluccio säger om den i “The complete mushroom book” ...much underrated…so far as cooking is concerned…gives me great pleasure, both in collecting and cooking…
Han rekommenderar också laxskivlingen, båda t.o.m. råa i sallader! Färgen snygg ihop med kantareller…
Inte ett ord om arsenik!
Jag lyckades hitta var jag hade läst om ametistskivlingen och jag vet ju sedan långt tidigare att de lärde de skånska barnen att plocka dessa just för att det klassades som matsvamp och är lätta att känna igen (pratade tidigare i dag med min makes mormor om detta). Men här kommer länken i alla fall: http://sydsvenskan.se/skane/article178458.ece Vad gäller “tryffeln” så är jag relativt säker på att det var en Rottryffel. Och det är sant det som du säger om Ametistskivling/Laxskivling. Många länder har olika syn på vad man klassar som matsvamp och ej. Ha det gott så länge.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.