0 510 visningar

6 svar

Arbete om svamp - hjälp behövs

Linda

17 maj 2008 kl. 11:11

Hej!

Jag heter Linda och håller på att skriva ett specialarbete om svamp på gymnasiet.

Jag har valt att skriva om goliatmusseronen och skulle behöva ha lite hjälp. Jag har tittat i en del äldre svampböcker (10-15 år gamla)och sett att goliatmusseronen knapp är beskriven i dessa. Men ändå så är ju goliatmusseronen väldigt populär och omskriven under de senaste åren.

Min fråga är nu om ni tror att goliatmusseronen kan ha blivit vanligare under de sista tio åren och att det är därför som den nu finns med i nya svampböcker? Kan verkligen en svampart bli så mycket vanligare på bara några år??

Jag är tacksam för alla svar!

Vänliga hälsningar
Linda

0

Irene A

17 maj 2008 kl. 11:53

Du hittar massor med länkar till goliatmusseron om du Googlar på det, och du kommer säkert att få många tips också.

Tills för ca 20 år sen, trodde de flesta fortfarande att arten på norrländska tallhedar var densamma den oätliga arten i sydliga lövskogar, Tricholoma caligatum.

Det var inte förrän 1988 som en finsk mykolog publicerade sina rön att den arten istället var densamma som den japanska dyrgripen matsutake. Sen tog det nästan 10 år till innan Danell & Bergius gjorde svampmänniskor i Sverige uppmärksamma på det. Fynduppgifterna var glesa till att börja med, men när det visade sig att den trots allt inte var så svårfunnen i lämpliga miljöer blev det fart på de norrländska svampletarna :-)

Arten har definitivt inte blivit vanligare, tvärtom. I takt med att skogsbete och skogsbränder har blivit sällsyntare och avverkningstakten i skogarna högre, minskar tyvärr de lämpliga biotoperna för goliatmusseronen.

0

gunhild umeå

17 maj 2008 kl. 17:29

0

gunhild

17 maj 2008 kl. 17:35

http://hem.passagen.se/nyergu/goliatmusseron.htm
Jag skrev själv en uppsats om goliatmusseron, men tänk på att det var för drygt 8 år sen och mycket har hänt sen dess.

0

Jan A, Uppsala

17 maj 2008 kl. 17:50

Du ska titta här, där “allt” finns! http://www.goliatmusseron.blogspot.com/
Googla också på “niclas bergius” så hittar du ännu mer!

0

Linda

17 maj 2008 kl. 17:50

Tack Irene och Gunhild!
Irenes svar gav mig en hel del vägledning.

Gunhild: Jag har läst ditt arbete och har en liten fråga till dig.

Du skriver i ditt arbete om en dam som känt till goliatmusseronen i 30 år och då lagt märke till de långa intervallen mellan fruktkroppsbildning. Samma person har även utfört en systematisk inventering av goliatmusseron under 12 år och bara hittat den under fyra av dessa, alltså vart tredje år.

När jag läser om inrapporterade fynd här på Svampguiden så verkar den ha hittats under nästan alla år sedan 1998. Detta stämmer ju inte så bra med påtståendet att det skulle vara långt mellan fruktkroppsbildningen. Kan du ge mig lite hjälp att reda ut detta?

Tack på förhand!

Mvh.
Linda

0

Irene A

17 maj 2008 kl. 19:01

Enstaka fynd kan man säkert göra varje år om det finns kännedom om många tänkbara ställen att leta på. En dålig säsong kompenseras av att man letar mer, och dessutom blir mer benägen att rapportera de få fynden som görs.
Det betyder inte att fruktkroppsbildningen är lika riklig varje år. Den är snarare ganska nyckfull. 2007 måste ha varit något av ett rekordår häruppe, 2006 hittades knappt några alls.

Har du läst Artdatabankens faktablad?
http://www.artdata.slu.se/rodlista/Faktablad/tri_mats.PDF

Det är skrivet av Sonja Kuoljok (hon som känt till goliatmusseronen i 30 år)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone