0 458 visningar

23 svar

Vårmusseron

Dieter Endom

19 maj 2008 kl. 19:45

Dagens skörd.
Det är gnska få rapporter om vårmusseroner. Kommer de bara lokalt i år eller orka ingen rapportera in? På mina ställen är de nästa över.

0

Geraldine Vällingby

19 maj 2008 kl. 20:55

Har lagt in en rappot idag!

Tack Dieter för din hjälp!

0

Geraldine

19 maj 2008 kl. 21:03

Lite bilder

0

Geraldine

19 maj 2008 kl. 21:04

..en till..

0

anithau

19 maj 2008 kl. 23:13

Geraldine!
Stort Grattis, till skörden.
Jag fick smaka vårmusseron i helgen. En god svamp.

0

Lena M

20 maj 2008 kl. 07:28

Ja det var ingen dålig skörd, jag får väl nöja mig med toppmurklorna jag. :o)

0

"JAS" Helsingborg

20 maj 2008 kl. 07:56

Är det ingen som hittat Vårmusseroner i Skåne?

0

Lena M/Vårmusseron

Dieter Endom

20 maj 2008 kl. 08:12

Torsdagkväll åker vi genom dina trakter på väg till Ramsjö och “toppmurkelsafari”. Vi bruka hitta mellan 2 och 5 kg varje år. Så jag är rätt hoppfull att vi gör så även i år. Om inte, kan vi kanske byta toppmurklor mot vårmusseron, torkade förståss.

0

Lena M/Vårmusseron

Lena M

20 maj 2008 kl. 08:22

Spännande. lycka till och hör utav dig framöver.

0

Rapport lämnad idag igen

Geraldine

20 maj 2008 kl. 18:09

Hittade 17 st i vällingby idag, helnöjd:)

0

Rapport lämnad idag igen

Geraldine

20 maj 2008 kl. 18:45

Lite bilder från idag, bild nr 3 rensad, från skörden igår!

0

Rapport lämnad idag igen

Jan A, Uppsala

20 maj 2008 kl. 19:31

Grattis till skörden!  Men jag sköljer ALDRIG vårmusseroner eftersom de förlorar mycket smak då.
Är några jordiga e.d. så tar jag dem i en särskild påse i korgen och “punkttvättar” dem.
Har idag kollat en lokal i U-a där jag inte ens vill plocka dem.!

0

Rapport lämnad idag igen

Dieter Endom

20 maj 2008 kl. 19:42

Grattis Geraldine, nu blev jag hungrig.
Att Svamp tappar smak när man sköljer dem är en myt Jan. De står ju i ösregn utan att tappar sin smak och arom och då klara svamp en kort sköljning strax före tillagning mycket väl.

0

Rapport lämnad idag igen

Jan A, Uppsala

20 maj 2008 kl. 20:11

Jag är rädd du har fel, Dieter. Det är en mycket stor skillnad mellan att få regnvatten på hatten och att bli “badad” efter att ha blivit skuren i bitar. Det är i båda fallen bevisat, men jag minns inte var uppgifterna om svampsmaken finns.

0

Rapport lämnad idag igen

Geraldine

20 maj 2008 kl. 20:19

Om det tvista de lärde:) Jag skar av foten, borstade bort ev jord och skjölde av hattarna lite i ljummet vatten. Det luktade mkt gott när jag stekte bort vattnet ur dem. Sedan frös jag in dessa. De jag plockat idag vill jag nog också skölja av eftersom jag vet att folk rastar sina hundar på den gräsmattan, det känns lite fräschare.

Dagens skörd ska jag avnjuta ikväll!

Bon apatit till mej:)

0

Rapport lämnad idag igen

Dieter Endom

20 maj 2008 kl. 20:29

Jag skrev ösregn inte duggregn. Var hitta jag uppgifter om detta?
Dessutom skrev jag sköljning strax innan tillagning alltså inte blötläggning. Seda finns det en annan aspekt, nämligen jordbakterierna.

0

Rapport lämnad idag igen

Dieter Endom

20 maj 2008 kl. 20:31

Det ska stå sedan så klart.

0

Rapport lämnad idag igen

Ulla i Bromma

20 maj 2008 kl. 20:47

Bon apetit till dig önskar jag.
Svampkompisen

0

Rapport lämnad idag igen

Jonas K

21 maj 2008 kl. 11:28

Helt rätt Dieter!
Det är en myt och inget annat, man kan fråga sig hur det blir när man blötlägger torkad svamp:) Jag sköljer all min svamp och det smakar inte mindre för det. Det är fördelaktig ur flera perspektiv dels så blir svampen renare samt att man har en större garanti oönskade baktierier följer med. En myt och inget annat är vad det är.

0

Jonas K/Rapport lämnad idag igen

Dieter Endom

21 maj 2008 kl. 13:18

Precis.
Svampens smakämnen är fettlösliga och inte vattenlösliga som det påstås.
Men nu tar jag lite paus från vårmusseroner och far norröver för att plocka toppmurklor som omväxling. Nästa vecka ska vi kolla in guckussko och om de är på g.

0

Vårmusseron Gotland

Ronny Gotland

25 maj 2009 kl. 21:28

Mycket vårmusse på gotland nu.
stora och fina och lite mask.
18 cm diameter är årets rekord för mig(utan mask)

0

Vårmusseron Gotland

Svampstina

19 jun 2009 kl. 07:46

Har hittat vad jag tror är Vårmusseron i en lite avlägsen park i Östersund, Jämtland.Tack för bra foton på den här sajten!De är till stor hjälp.Nu ska jag kolla lämpligt recept! 7 grader varmt, regnet hänger i luften- midsommarafton och det doftar gott av björk!

0

Ragnhild, Vällingby

20 jun 2009 kl. 14:48

På ängarna i Vällingbytrakten finns det fortfarande ganska gott om dom. Jag har plockat ca 3 liter idag.

0

janne

31 aug 2009 kl. 12:37

hur stor kan ev vårmusseron bli

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone