0 213 visningar

9 svar

Råådalen/ån och några flygfän ?

"JAS" Helsingborg"

21 maj 2008 kl. 20:16

3 bilder, Råådalen med ån på 2 och så 3 på 2 flygfän. Först trodde jag att det var någon sjuka som angripigt maskrosen men vid en närmare granskning så upptäckte jag att den var full men dessa ljusbruna skalbaggar och när jag titta runt så fanns de på de flesta blommande örter, så här kan det se ut när Rapsbaggarna är på gång men de är mindre och svarta, är det någon som vet vad de heter. Smög vid ån och fick se en ca. 5hg. Öring och tillflödes bäckarna är fulla med små nollor och ettor så tillväxten verkar vara god.

0

"JAS" Helsingborg

21 maj 2008 kl. 20:18

Och så flyfäna.

0

anithau

21 maj 2008 kl. 21:19

Ja, du JAS.
Vackra bilder som vanligt.
Vet inte vad “odjuren” heter.

0

"JAS" Helsingborg

21 maj 2008 kl. 21:37

Tack anithau! Men det är inte så svårt med bilderna när naturen när så vacker. 3 bilder till från idag.

0

Johnny

22 maj 2008 kl. 10:16

Skalbaggarna är Hallonänger Byturus tomentosus.
Dom som lever som “mask” i hallon.

0

Johnny

"JAS" Helsingborg

25 maj 2008 kl. 16:32

Hej Johnny, jag hade missat ditt svar. Tack för det, jag hade ingen aning men å andra sidan är det väl 40år sedan jag var med en kompis och samlade skalbaggar, Det var inget som föll mig på läppen för jag tyckte att det var onödigt att göra så mot insekterna och framförallt om det var sällsynta arter. För några år sedan var det ett stort reportage i Helsingborgs dagblad om en lirare som hade hittat en mycket sällsynt skalbagge ända funna ex:n i Sverige och han var så stolt när han visade upp sina eterdöda skalbaggar i en burk. Tjooo, då gick jag i taket och skrev en insändare om människans otroliga dumheter.

0

JAS

Johnny

26 maj 2008 kl. 08:13

Hej JAS!

Tror “samlandet” av skalbaggar ändrat sig drastiskt de senaste 40-åren. Utan människor som brydde sig om dessa skalbaggar skulle vi missa mängder med sällsynta arter som vi inte skulle ha en aning om existerade, och värdefulla djur och naturområden riskera att bli förstörda.
Skalbaggar används mycket idag när man gör naturvärdesbedömningar för att bevara fina områden.
Det är ytterst få av våra 4400 skalbaggaarter som går att bestämma i fält, eller genom foton vilket gör att man är hänvisad att avliva dom och artbestämma under mikroskop.
Dessutom tar man s k beläggexemplar för att kunna visa att arten är den rätta. Att bara samla för samlandets skull vågar jag påstå inte längre finns.
Ser ingen skillnad i att svampexperter tar hem svampar för undersökning i mikroskop för att kanske rädda ovanliga arter. Att offra några exemplar för att kanske kunna rädda en art från att försvinna tycker jag är helt rätt.
Det är hoten mot skalbaggarnas biotoper som är faran, inte att man tar enstaka beläggex. T ex är nästan 1000 av våra skalbaggar hotade och upptagna på rödlistan, om ingen intresserade sig för dessa kryp skulle vi aldrig veta vad som hände med dom.

0

Johnny

"JAS" Helsingborg

26 maj 2008 kl. 11:51

Jamen självklart Johnny. Det var bara det att den experten som det stod om i HD hade tagit alla exen enligt egen utsago? Det var då jag gick i taket.

0

JAS

Johnny

26 maj 2008 kl. 12:23

Ja då är vi helt överrens!Bra att du kommenterade det fallet!

0

Johnny

"JAS" Helsingborg

26 maj 2008 kl. 17:54

I min insändare drog jag en paralell med Adam & Eva, tänk om någon ivrig samlare hade dykt upp då, upps!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone