Till Bo eller någon annan som kan.
Jag vill minnas att du Bo gillar tranbär. Igår köpte jag frysta KRAV tranbär av märket Arctica. Jag smakade ett, men det var mkt beskt, trots att det ju hade varit fryst.
Hur kan det vara så beskt när torkade tranbär är så goda och inte beska alls (visserligen lite sötade men i alla fall)? Vågar jag göra paj på dessa tranbär?
Tranbär är nog inte min avdelning men jag råkade köpa naturligt sötad Tranbärssaft idag. (Se länk nedan)
Jag tyckte om den men jag är inte så mycket för sött öht.
Istället för socker så hade man sötat den med äpple och vindruvor.
Det kanske fungerar för att göra paj också? Om du hittar druvor och äpplen med mycket sötma.
http://www.brunnebymusteri.se/
Hej Sofia i Danmark, förlåt jag menade skåne. Jag har endast gjort sylt och gelé och och den blir väldigt bra, fast och geléartad samt friskt syrlig. Sylten gör jag efter samma recept som fast lingonsylt men med något mindre vatten och något extra socker. Jag pratade med en finska för något år sedan och hon berättade att man där gjorde kräm på bären och även likör på samma sätt som med slånbär. Däremot ställer jag mig tveksam till att lägga bären i en paj då jag tror att beskan och syran gör den närmast oätlig. Möjligen om de får ligga i socker något dygn.
Trevlig helg!
Enelie - jag dricker inte så mkt saft men den ser onekligen god ut. Kul att det kommer så mkt nya lokala produkter.
Bo - tack för alla tips. Jag tror att jag gör vanlig bärpaj och provar med några tranbär i en hörna. Jag kan inte begripa hur det kommer sig att tranbär ibland är så beska och ibland inte. Det kanske är som du säger att sockret omvandlar de beska ämnerna på något sätt.
Jag återkommer och berättar om resultatet.
Trevlig helg! :)
2004 eller 2005 hade Nigella Lawson ett bra tranbärsrecept i ett TV-prgr. Jag snodde receptet på nåt sätt. Vi har vissa år gott om tranbär (16 liter på 2 timmar är rekordet). Det var tyrckfel i originalreceptet men det “anade” vi. Den här puddingen har vi (mest hustrun) gjort flera ggr och den är riktigt GOD! Lägger in det modifierade receptet bland “Recept”. Det är blandat swengelskt”, men garanterat bra!
Kolla “Tranbärspudding”
Nu skulle jag äntligen göra Nigellas tranbärspudding. När jag enligt receptet hade poppat tranbären med smör och socker, kom jag på att vi inte hade några ägg, så det fick bli en vanlig smulpaj med poppade tranbär istället. Det var lite lite bär så jag tog även med två nektariner.
Och det blev jättegott, inte det minsta beskt!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.