Härom veckan hittad jag två fina ex. av kungschampinjon.
De växte under samma gran med några meters mellanrum.
För ett par år sedan diskuterade vi på guiden huruvida det fanns rodnande kungschampinjon och jag fick svaret att den rodnande varianten inte är en egen art.
Nu återkom en rodnande variant på samma fyndplats. Men det andra exemplaret var def. INTE rodnande!
Jag undrar nu om de kan vara fruktkroppar ur samma rotsystem, eller om varianer av fruktkroppar kan vara antingen rodnande eller vanlig kungschampinjon från samma mycel.
Hoppas ni förstår frågeställningen och att nån här vet hur det förhåller sig.
Hursomhelst var båda exemplaren tydligt mandeldoftande som råa och lika läckra efter tillagning!
Svårt ämne tydligen….
Apropå ett annat inlägg om svamp under pionbuske, så har jag oxå haft tankar om inte denna granbundna “rodnande kungschampinjon” kan ha följt med en importerad granplanta!
Det rör sig om en jättestor hänggran och den växer i ett område där det finns gott om både gamla öde- och bebyggda tomter för fritidshus och mindre villor här och där i skogen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.