Hej!
Jag tänkte lägga in lite bilder på några ovanligare träd och hoppas att flera fortsätter lägga in nya bilder så att vi kan lära oss lie nytt.
Torkan har gjort att svamparna lyser med sin frånvaro!
Bild 1 och 2 vad är det för träd?
Vilket träd? Jag kan svaret!
Visst är det ‘Valnöt Juglans regia, (såg mycket av den under mina gotländska år) med korta, fåpariga blad jämfört med den Juglans mandschurica jag odlar på tomten, med mer än halvmeterlånga mångpariga blad men tyvärr m.l.m. oätliga frukter - men med en “rolig” HISTORIA!.
I länken nedan skrivs om “första fyndet av förrymd manchurisk valnöt i Sverige:
http://www.s-weeds.net/familjer/woodies/juglandaceae/jugmand2.html
Jag log när jag läste detta, för 1963-74 jobbade jag på Skogis i Stockholm och bodde de sista åren i Mariehäll.
Vi skulle flytta till U och jag plockade 1973 en massa manchuriska valnötter i Skogisparken vid Frescati och grävde ner dem i vårt trädgårdsland. Våren -74 påbörjade vi flyttningen till U och tidigt grävde jag upp valnötsplantorna i Mariehäll, tog dem till U och planterade hela gruppen om 5-6 plantor i samma grop på tomten där för att senare plantera ut dem.
Med mycket stor sannolikhet är den i länken omnämnda plantan en avkomma av av mina kvarlämnade valnötter! ;))
Vi har nu en hög, vacker sammanvuxen vårdträdsgrupp om c. 5 st. Juglans mandshurica på tomten. Gruppen har burit nötter åtminstone de senaste 10-12 åren och jag har t.o.m. lagt in bilder här på Forumet av såväl honblommande som frostskadade kvistar med hanblommor - som “gisseväxt” - men ingen har brytt sig om att svara.
“Mina nötter” är inte mycket att äta men mycket bra att färga med!
likören gjorde jag så här
fyllde en burk med gröna frukter hällde över sprit det blev en grön illaluktande sörja som jag nog aldrig skulle våga dricka, burken fick stå och efter (tror jag) 4 månader hade hela innehållet bytt färg till mörkbrunt och hade en härlig smak,tillsatte socker och drack
Hej!
Det var mycket intressant läsning.varför är de inte goda att äta?
Någon har sagt att de måste rostas först?
Är det olika sorters valnöt?
Jag har ätit hasselnötter från naturen där jag bor,de blev lagomt mogna till jul det var hos en granne som vi plockade och vi hade lov att ta.
Det är de mest fantastiska godahasselnötter som jag ätit!
Tyvärr så hinner alltid fåglarna före,och märkligt nog vet de vilka nötter som är tomma!
Fruktansvärt att se segelflygplanet störta och inget kunna göra!
Trollhand är en av mina favoritsvampar att studera den är mycket intressant!
Här är en av de roligare länkarna till Araucaria araucana!
http://www.scanpalm.no/araucaria_english.html
Elisabeth, du undrade varför mina manchuriska valnötter inte är så matnyttiga. Här ska du få se hur de ser ut.
Först en bild med honblommor, sen en som visar de otäckt taggiga och hårda c. 5-6 cm långa skalen (vanliga valnötter har trevligare yta! Utanför det här skalet finns på den färska frukten ett mjukköttigt “hudskal”.
Sen en bild som visar hur litet utrymme som finns för “nötkött” innanför det TJOCKA skalet!
Även om själva nöten, FRÖET, är litet, så är grobarheten mycket god och jag har just nu säkert mer än 50 självsådda plantor.
Ditt förslag om att rosta dessa nötter före avnjutandet är nog välbetänkt. Jag avstår ändå och köper istället “äkta” valnötter!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.