Har provat att torka blåbär istället för att försöka få plats med dem i frysen (där ska svampen bo, om det blir nån svamp i år). Har vi någon deltagare här på forumet som har erfarenhet av bärtorkning sen tidigare, och kan berätta för mig hur man vet att bären är färdiga? De är ungefär som russin nu… Hur förvarar jag dem så de håller sig till vintern?
Kan tillägga att ett par laddningar möglade för mig, de åkte i soporna direkt eftersom de luktade ****, troligen var det för fuktigt i luften de har senaste dagarna (åskluft i östergötland, tvätten torkar inte heller som den ska…)
Med vänlig hälsning
Lilla My
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1654
Det finns en del länkar till tips om hur man torkar blåbär. googla!
Vad använder man torkade blåbär till?
Är det inte bättre att göra sylt eller saft direkt och placera den i vältempererat förråd - källare - kylskåp?
Blåbärssylt till pannkakor är en favorit och sen har jag hört att det är en höjdare att göra vin på blåbär om man har gott om dem!
Jag förstår att lilla My vill ha torkade blåbär. Det är jättegott i musli.
Jag har ett annat problem. Vårt fikonträd producerar så mkt fikon, att det knappt går att äta upp. Det går ju att köpa torkade fikon i affären, men har någon försökt att torka fikon själv? Hur kan de torka hela utan att mögla?
I de länder där det odlas fikon så soltorkar man dem men det är väl knappast tillämpligt i vårat klimat så ugnstorkning i 50g borde väl gå bra. Annars får du väl göra sylt/marmelad eller så lägg in dem i sockerlösning och konjak, mums.
Tack JAS för svaret. Du har rätt, det är bäst att torka dem i ugnen. Jag ska faktiskt prova i år. Jag brukar göra marmelad med fikon och citron. Smaken är obeskrivlig. Det var en bra idé med konjaken också. Har faktiskt en flaska konjak, som bara står och blir dammig. Men hur ska man göra? Ska man sockra fikonen först och sen hälla på konjak?
Jag gjorde faktiskt på egen hand hade ingen aning hur man skulle göra men tog receptet på Ingefärspäron och tog bort ingefäran och så kokade jag inte så länge och spetsade (efter egen smak och tycke) med konjak när allt var färdigkokt. Blev mumsigt men jag tror man kan googla på nätet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.