I mina svamptrakter finns gott om gamla bosättningar från alla tidet, och med dem en mängd gamla kulturväxter. Inte minst finns det gott om vildäpplen.
Idag testade jag att göra gelé på dem. De är fortfarande små och kartiga, till och med för att vara vildäpplen, och smockfulla av pektin och syra.
Resultatet var långt över förväntan. Gelén har en rejäl syra och känns inte det minsta fadd, som vanlig gele kan göra. Mycket smakrik, att ta en sked är som att stoppa en karamell i munnen.
Jag kommer definitivt att göra mer, kanske justera receptet så att gelen inte blir så hård.
Såhär gjorde jag:
Rensa och klyfta ca ett kilo vildäpplen. Lägg i gryta och fyll på med vatten tills det börjar synas, täck inte.
Koka sönder äpplena i ca 30 minuter (vildäpplen är hårda). Låt rinna av i silduk, minst en timme.
Blanda det avrunna med lika volym socker, koka upp och skumma kontinuerligt. Koka tills gelén nått 105 grader, gör geleprov för säkerhets skull.
Det blir ca en stor burk eller några små.
Är det nån annan som gör nåt kul med vildäpplen?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.