Hittade en sida med lite svampbilder från Rumänien. Håll till godo.
http://www.ebyte.it/logcabin/guests/MushroomHarvestInRomania.html
““When picking a mushroom, the fruiting body should be neatly cut-off close to the bottom of its foot of shaft, taking care not to damage the mycellium in the ground below it, which is the fungus proper. Never just carelessly yank a mushroom out of the ground!”“
Hoppas de lär sig. Trist att se.
Att mycelet i marken skulle ta skada beroende på om man skär av foten på fruktkroppen eller inte verkar vara en gammal och seglivad historia som förekommer i flera varianter. En del lyder att man INTE ska klippa/bryta/skära av fruktkropparna med kniv eller sax med risk för att “infektera” mycelet”, andra säger tvärtom att man bör plocka med kniv (som i artikeln om svampplockning i Rumänien ovan).
I den numera nästan klassiska studien från Schweiz där man undersökte effekterna av svampplockning över en längre tid drog man några intressanta slutsatser. Man tittade på två olika plocktekniker: plockning av hel fruktkropp jämfört med plockning med kniv, samt effekterna av den trampning av marken som förekommer i samband med plockning.
Själva plockningen (bortförandet av fruktkroppar från växtplatsen) visade ingen negativ effekt på artrikedomen eller mängden producerade fruktkroppar. Och det var ingen skillnad om de plockades med eller utan kniv. Däremot kunde man konstatera att trampandet av marken på växtplatsen i samband med svampplockning visade en tillfällig negativ effekt på fruktkroppsproduktionen (men inte artrikedomen). Dvs färre fruktkroppar bildades på de områden som varit utsatta för trampning, men dessa återhämmtade sig snabbt efter att trampningen upphörde vilket indikerar att mycelet i marken inte tagit skada av trampningen under testperioden. Däremot kan man inte bevisa att en långvarig trampning inte är skadligt för mycelet och svamparnas spridningsförmåga i ett längre tidsperspektiv.
Schweiz har svampplockningsrestriktioner i många skogar som innebär att man bara får plocka en viss mängd svamp eller inte alls under vissa perioder. Bakgrunden till studien var att ta reda på om dessa restriktioner har någon effekt på fruktkroppsproduktionen. Hela artikeln finns här:
http://www.wsl.ch/personal_homepages/egli/egli_2006c
Tack för inlägget Ronnie!
Man blir grön av avundsjuka när man ser den jättelika skörden. Men plockarna här är säkert värda den. Det är väl mycket troligt att de har det här som levebröd.
Michael:
Bra att få lite mer info.
Vi har ju haft en tråd här tidigare om bl.a. begränsningar av svampplockning i olika länder. UK, Belgien m.m.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.