0 845 visningar

10 svar

Törs man äta

Björn Karlsson

7 aug 2008 kl. 20:07

trodde det var en fårticka,vit uppe på,mörka fläckar på ovansidan ganska hård,men har skivor under hatten,och bryter man den kommer det vit mjölk??Tänkte göra en stuvning med kantareller och använda den som utfyllnadssvamp,hittar den inte någonstans i någon beskrivning.Mvh Björn

0

anithau

7 aug 2008 kl. 20:12

Du har nog hittat en riska. Beskriv svampen lite mer.

0

Björn

10 aug 2008 kl. 13:21

Översidan likna bränt tunnbröd ,lukta inte speciellt gott,men likna fårtickan i koncistens ,skivor på undersidan istället för rör.Mvh Björn

0

Peter

10 aug 2008 kl. 13:25

Generaltips i detta och dylika fall:

ÄT INTE

0

Jenny, V-ås

10 aug 2008 kl. 14:49

Definitivt inte en fårticka om den har skivor - ät ALDRIG nåt som du inte vet vad det är!!

0

"JAS" Nu i Västervik

10 aug 2008 kl. 18:04

Inga tickor har skivor, jag tänkte på någon taggsvamp men det fallerar nu åxo, inga skivor där heller. Ät inte!

0

Hans v E

10 aug 2008 kl. 18:10

Men om du vill veta vad det är så är det en vitriska. Alla vitriskor är oätliga, men kanske ej giftiga. Det finns några arter att välja på. Om skivorna är väldigt täta är det slät vitriska, annars luden vitriska eller etterriska. Om “mjölken” blir grön efter en halvtimme är det rynkig vitriska.

0

Hans v E

10 aug 2008 kl. 18:27

Ska tillägga att rynkig vitriska numera heter grönmjölkig vitriska och etterriska ettervitriska.

0

hanes

18 aug 2008 kl. 19:08

vitriska heter vita svampen i sydeuropa och den betraktas som delikates.Man kan laga den på olika sätt men vi lagade den i stekpanna med lite vitlök och olja.

den smakar jättegott

0

klas jaederfeldt

18 aug 2008 kl. 19:59

undrar om det är samma svamp, man kan koka av och mildra den starka smaken , vad det gäller slät vitriska (nu för tiden 2 arter tror jag) sa en man i Gullspång (Evald Karjel, Estländare med spec,riskor) att den hade en härligt maskulin smak

0

hanes

23 aug 2008 kl. 20:18

det är samma svamp jag har plockat detta svamp där nere och i stockholmstrakten .

smakar likadant och luktar likadant min favorit bland svamparna. det kan kokas ,stekas ,och masvis

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone