0 4223 visningar

8 svar

Alla röksvampar går att äta

klas jaederfeldt

11 aug 2008 kl. 10:42

så länge de är vita innuti, men skala dem före stekning ,annars är det som att käka varma tuggummin.

Hittade i går massor av Ängsröksvamp Vasellum pratense, den skiljer sig från övriga röksvampssläkten på att den har en steril fot, om man klyver den uppifrån och ned ser man en tunn linje och olika struktur på svampköttet över och under.

Detta syns tydligt på den genomskurna svampen där de dessutom har delat på sig

0

Lilla My

11 aug 2008 kl. 10:51

Tack för tipset! Jag började testa röksvamp förra året, skar dem i tunna flarn innan jag stekte och det var….ganska smaklöst?? Har du nåt bra tips på smaksättning?

0

Tina Nordberg Kolsva

11 aug 2008 kl. 12:20

Jag tyckte att smörstekta röksvampar smakade pannkaka ,så varför inte servera dem med jordgubbsylt. Jag skämtar inte.
Tror jag…......

0

Jan A, Uppsala

11 aug 2008 kl. 12:26

Jag brukar skiva dem, hårdsteka/BRYNA i smör, lägga skivorna på knäckebröd, salta efter frikostigt behag, äta. Mums!

0

Jordgubbssylt????

Lilla My

11 aug 2008 kl. 12:32

*ryyyyys* Tina, jag tackar för tipset, men jag tror jag besparar mina smaklökar just ditt tips - det skulle kännas för illa att förstöra svampen med nåt så läskigt som jordgubbssylt (plockat såna bär under sommarloven i tonåren, därav att de står på rys-listan)

Fast liknelsen med pannkakor var inte så dum, det stämmer nog ganska bra :)

Testar knäckebrödet, som Jan A :)

0

Jordgubbssylt????

Tina Nordberg Kolsva

11 aug 2008 kl. 12:52

Äterbinte heller jordgubbssylt, väljer hjortron.

0

Jordgubbssylt????

Lilla My

11 aug 2008 kl. 13:07

Där är vi helt överens, hjortron är värt sin vikt i guld

-och kostar tyvärr därefter.

0

Jordgubbssylt????

Enelie, Linköping

11 aug 2008 kl. 23:26

Jag tror att jag har hört eller läst att man kan göra “chips” av röksvamp. Skiva dem tunt och frittera dem i smaksatt olja.
T.ex. vitlök, salt, peppar, paprikapulver m.m.
Men jag har inte provat.

0

Sussie

11 aug 2008 kl. 23:42

Hittade några mindre exemplar av Vårtig röksvamp i dag som jag har rensat och ska steka i morgon. Tack för tipset om att skala dem innan man tillagar dem. Har aldrig plockat det innan. Funderade på om de kanske passar att stekas med en liten scharlottenlök, salt och peppar och lägga det på en bit bruschetta. Det borde ju ge lite extra touch. P.s. Hittade lite kantareller också. Alltid finfint med sådant också... D.s.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone